Vědci z hamburské botanické zahrady každoročně objevují nejjedovatější rostlinu na světě. To má lidem pomoci uvědomit si, jak málo toho vlastně o rostlinách kolem nás víme. Letošní vítěz byl skutečným překvapením! Zvlášť proto, že je to jedna z nejoblíbenějších pochutin v České republice!

Oblíbená pochoutka Čechů byla uznána za nejjedovatější rostlinu na světě.

Co je to plebiscit?

Ovocné a zeleninové záhony, dokonale zastřižené živé ploty, minizahrádky, květinové řady a kvetoucí keře. Pro mnoho milovníků rostlin jsou zahrady zdrojem hrdosti a místem, kde si mohou odpočinout po dlouhém dni v práci. I když ne každý se rád hrabe v záhonech, pohled na bujně osázenou zahradu zvedne náladu každému. Ne všichni amatérští zahradníci však vědí, jaké rostliny pěstují. Proto vědci z Botanické zahrady v Hamburku každoročně vybírají nejjedovatější rostlinu světa. Cílem plebiscitu je zvýšit povědomí o toxicitě rostlin, které pěstujeme na svých domácích zahradách.

Odborníci každoročně sestavují seznam rostlin s toxickými účinky a poté hlasováním vybírají „vítěze“. Podle pravidel soutěže může být rostlina nominována pouze jednou za pět let a oceněná rostlina se nemůže o titul ucházet znovu v dalších ročnících.

Je jedlá, nebo jedovatá? Kde je pravda?

V roce 2025 získaly titul „Nejjedovatější rostlina roku“ kešu oříšky, které většina z nás zná jako chutnou a zdravou svačinku. Tyto ořechy rostou na stromu kešu západní (Anacardium occidentale ), který roste v tropických oblastech Jižní Ameriky, zejména v severovýchodní Brazílii. Kešu se dnes pěstují ve většině tropických zemí.

Ačkoli jsou kešu ořechy prodávané v obchodech bezpečné, problém nastává u syrových semen. Nepražená semena kešu a jejich skořápky obsahují kardol, toxický olej, který může způsobit vážné podráždění sliznic. Konzumace syrových kešu oříšků způsobuje silné bolesti žaludku a kontakt se slupkou plodů může vyvolat bolestivé alergické kožní reakce připomínající popáleniny druhého stupně.

V každém případě stojí za to zařadit je do svého jídelníčku.

Oblíbená pochoutka Čechů byla uznána za nejjedovatější rostlinu na světě.

Kešu ořechy dostupné na pultech obchodů jsou bezpečné ke konzumaci. Než se dostanou na pulty obchodů, jsou zpracovány – usušeny a opraženy – takže již nejsou toxické.

Pokud jsou kešu oříšky vaší oblíbenou svačinkou, jistě vás potěší i to, že jsou velmi zdravou volbou!

  • Obsahují nenasycené mastné kyseliny, jejichž pravidelná konzumace je zdraví prospěšná.
  • Dodávají vaší stravě hořčík, železo a zinek, které podporují činnost mozku.
  • Díky obsahu mědi v kešu oříšcích můžete očekávat zlepšení zdraví pokožky.
  • Mají vysoký obsah bílkovin a vysoký obsah kalorií, takže jsou výbornou volbou zejména pro fyzicky aktivní lidi.

Kešu jablko je část kešu stromu, kterou v českých obchodech nenajdete. Důvodem je především vysoká citlivost tohoto ovoce, které se ihned po utržení začíná kazit. Přesto jsou kešu jablka jedlá a bohatá na vitamin C. Jsou podobná jablkům z kešu sadu, mají nakysle sladkou chuť a vláknitou, šťavnatou strukturu. V Indii se používají na výrobu šťáv, džemů a místních alkoholických nápojů.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *