Lubistock je nenáročný na péči, má intenzivní chuť a je všestranně použitelný – jako koření, léčivá bylina nebo čaj. Proto se jí daří i na vaší zahradě.
Samozřejmě se tak stane pouze v případě, že budete řízky několik let „ignorovat“. Na naší zahradě roste také libeček. Za jednu sezónu snadno překročí hranici 40 cm. Kromě radikálního řezu jednou ročně a pravidelného přihnojování není již pět let potřeba žádná další péče. Proto je tato rostlina zcela vhodná pro začátečníky. K čemu lze libeček použít? Druhý název – „Maggiho bylinka“ – už mluví sám za sebe: lze ji použít do polévek, omáček, k přípravě masa, ryb a (chcete-li) jako léčivý čaj. Mimochodem: libeček velmi silně voní po hotovém polévkovém koření Maggi. Ve skutečnosti tato bylina není ani přísadou v tomto receptu.
Profil Lubistoku : vše, co potřebujete vědět, v kostce.
- Botanický název: Levisticum officinale
- Čeleď rostlin : deštníkovité
- Další názvy : bylina maguey, celíková bylina, muškátová bylina
- Stanoviště: slunné nebo částečně zastíněné.
- Půda: propustná pro vodu, humusovápůda
- Potřeba vody: sladkávoda
- Vzrůst: keřovitý, až 2,4 m vysoký.
- Výsev: od dubna
- Doba kvetení: červenec a srpen.
- Doba sklizně: Jakmile se vytvoří první listy.
- Zimovzdornost: Ano
- Životnost: trvalka
- Jedlé části rostliny: listy, květy, semena a kořeny.
- Skladování: V chladničce po dobu několika dnů.
- Dobří sousedé: estragon, kopřiva.
- Špatní sousedé: většina rostlin
Správné místo pro trávu Maggi v zahradě
Lubista je velmi asertivní rostlina. Vyžaduje poměrně velké množství živin a o své sousedy se příliš nestará. Nejlépe je vysévat nebo vysazovat ji odděleně od ostatních bylin a zeleniny. Stanoviště by mělo být slunné nebo částečně zastíněné, ale ne příliš horké. Maggi grass lze pěstovat také v květináči nebo balkonovém truhlíku. Pokud ji chcete pěstovat několik let, doporučuje se od začátku používat květináč o velikosti kbelíku. Lubistok tvoří mohutné podzemní oddenky, které rychle rostou. Příliš malý květináč může kořenový systém jednoduše roztrhat. Pokud budete trávu Maggi chovat v květináči, měli byste ji nechávat venku i v zimě. V domě je pro tuto bylinu příliš horko, ale docela dobře snáší chlad. Pouze když je velká zima, můžete květináč trochu chránit rounem.
Výsev nebo výsadba libečku: jak ho pěstovat
Laskavec můžete pěstovat v místnosti již od února. Použijte půdní směs s nízkým obsahem živin a semínka do ní jen lehce nasypte.
Od dubna, nejpozději do května, můžete semena vysévat přímo do volné půdy. Nevysévejte příliš mnoho, protože rostlina je, jak již bylo zmíněno, velmi bujná. Maggi tráva dává přednost humusovitému, mírně kyselému substrátu, který dokáže zadržet vodu. Má ráda vlhké, ale ne přemokřené prostředí. Zvláště důležité je zajistit, aby v květináči byla volná drenáž, aby voda v truhlíku nestagnovala. Od dubna do srpna se doporučuje trávu Maggi pravidelně přihnojovat. Použijte organické hnojivo nebo kompost, který lehce uhrabejte do vrchní vrstvy půdy.
Laskavec je nejlepší pěstovat odděleně. Dodržujte vzdálenost 0,5 až 1 metr od ostatních zeleninových rostlin, protože by mohl brzdit růst ostatních rostlin.
Řez libečku: Kdy a jak ho úspěšně seříznout?
Pokud nechcete libeček úplně seříznout, nechte zbylé stonky přes zimu stát a seřízněte je až na jaře. Zbylé části rostliny chrání jádro rostliny a hmyz pod nimi rád přezimuje. Od března můžete všechny uschlé stonky seříznout na výšku asi na šířku dlaně od země. Tím se stimuluje růst pro nadcházející sezónu.
Sběr, sušení, mražení libečku: jak správně používat bylinu Maggi
Sklízení libečku je snadné: stačí uštípnout tolik, kolik potřebujete. Čerstvý se dá nasekat a použít k dochucení polévek a omáček. Silnému domácímu vývaru dodá skvělou chuť. Nejlepší doba pro sklizeň je těsně před květem v červenci, za suchého rána.
Listy a kořeny lze usušit a poté zpracovat na čaj nebo bylinnou sůl. Bylinky lze sušit ve svazcích zavěšením na teplém a suchém místě nebo v troubě. Listy, stonky a kořeny se suší několik hodin při teplotě 40 °C s mírně pootevřenými dvířky trouby. Samozřejmě se hodí i sušička. Listy a stonky není třeba před sušením omývat.
Pokud chcete použít kořeny, je nejlepší je vykopat na podzim. Můžete je nakrájet čerstvé a přidat do salátů, přidat do pečené zeleniny s jinou kořenovou zeleninou nebo je usušit a rozemlít na kořenící prášek.
Léčivé vlastnosti a domácí léky: K čemu je libeček ještě dobrý?
Účinek libečku je podobný jako u jalovce: mírné diuretikum a protikřečové působení. V gynekologii se libeček používá k léčbě menstruačních potíží a předpokládá se, že může dokonce vyvolat menstruační krvácení. Během těhotenství je třeba se užívání libečku vyhnout.
Semena a kořeny: bylina maggi je tak všestranně využitelná.
Semena libečku jsou také jedlá a lze je použít při vaření jako koření. Koncem léta, kdy hlavičky semen již zbělely a uschly, se trhají a suší – stejně jako listy – v troubě nebo zavěšené vzhůru nohama. Semena jsou výborná s chlebem nebo rýží.
Dalším způsobem uchování potravin je jejich zmrazení. Tím se zachovají ingredience a chuť o něco lépe než při použití sušených listů. Čerstvé listy lze zmrazit celé nebo nasekané ve šroubovací sklenici nebo v mrazicím sáčku a v zimě je přidat do hřejivé polévky.
0 komentářů