Když si představíme ranní kávu, obvykle si představíme klasické espresso, napěněné latté nebo ledovou kávu v luxusním šálku, který si můžete vzít s sebou. Ale ve světě, kde se v kuchyni stále častěji setkáváme s odvážnými kombinacemi, se do našich obýváků (nebo spíše šálků) pomalu dostává něco nového a překvapivého – káva s avokádem.

Zní to exoticky? Nebo snad trochu divně? Možná. Ale nesuďme, dokud to neochutnáme, protože je to nejen zajímavá kombinace chutí, ale také skutečná výživová bomba.

Nová vášeň milovníků kávy a odborníků na výživu. Zní to zvláštně, ale po prvním doušku si ji zamilujete.

 

Avokádo + káva – dokonalé duo?

Na jedné straně tu máme avokádo – krémové, bohaté na zdravé tuky, vitaminy (zejména vitaminy E, K, C a B) a také vlákninu a draslík. Na druhé straně je káva, zdroj antioxidantů a přírodní energie. Společně vytvářejí nápoj, který zasytí, osvěží a snadno nahradí snídani na cestách.

Je ideální i pro ty, kteří chtějí omezit příjem cukru nebo mléčných výrobků, protože místo sladkého sirupu nebo mléčné pěny získáme krémovou konzistenci z přírody. Navíc. Je to prostě trendy.

Kde se tento nápad vzal?

I když je to pro nás možná novinka, kombinace kávy a avokáda není tak exotická, jak by se mohlo zdát. Ve Vietnamu existuje dezert zvaný sinh tố bơ, což je druh smoothie z avokáda, kondenzovaného mléka a ledu. V některých oblastech se podává s… espresem! Tak vznikl recept, který si nyní získává oblibu po celém světě.

Kávové smoothie s avokádem – pro dobrý start do nového dne

Ideální k snídani nebo po tréninku. Krémové, výživné, s lehkým nádechem kofeinu.

Složení: 

  • ½ zralého avokáda,
  • 1 šálek vychlazeného espressa nebo ledové kávy,
  • 1 šálek rostlinného mléka (například mandlového nebo ovesného),
  • 1-2 lžičky medu nebo javorového sirupu (volitelně),
  • hrst ledu.

Způsob přípravy:

  1. Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. Chutná jako dezert a je plnohodnotným jídlem.

Nová vášeň milovníků kávy a odborníků na výživu. Zní to zvláštně, ale po prvním doušku si ji zamilujete.

Dezertní affogato s avokádem

Avokádo jako základ místo vanilkové zmrzliny je zajímavou a zdravější verzí klasického italského affogata.

Složení: Avokádo

  • Složení: ½ avokáda,
  • 1-2 lžičky kokosového mléka (pro krémovitost),
  • 1 porce horkého espressa,
  • trocha medu nebo datlové pasty.

Způsob přípravy:

  1. Z avokáda rozmixujeme kokosové mléko a med, vytvoříme „lžičku“ a zalijeme ji horkým espressem. Překvapivě lahodné!

Studená káva s avokádovou pěnou

Moderní verze ledového frapé nebo latté se zelenou zeleninovou pěnou na povrchu.

Složení: 

  • Espresso nebo ledová káva,
  • mléko (rostlinné nebo klasické),
  • ¼ avokáda,
  • několik kapek vanilkového sirupu.

Způsob přípravy:

  1. Avokádo rozmixujte se sirupem a trochou mléka do pěny.
  2. Nalijte kávu a mléko do sklenice s ledem a navrch přidejte avokádovou pěnu.
  3. Opravdový skvost na fotky na sociální sítě!

Proč vyzkoušet avokádovou kávu?

Nová vášeň milovníků kávy a odborníků na výživu. Zní to zvláštně, ale po prvním doušku si ji zamilujete.

  • Překvapíte své chuťové pohárky – je to neobvyklá kombinace, ale velmi harmonická.
  • Budete jíst zdravěji – díky tukům v avokádu a nedostatku cukru.
  • Uděláte dojem – je to nápoj, o kterém se mluví a který vypadá jako milion dolarů.

Ve světě, který se stále zrychluje, je káva s avokádem malou pauzou, něčím jiným, něčím zajímavým, co můžete v klidu vypít, vychutnat si chuť a vědět, že pro sebe děláte něco zdravého. Protože to není jen móda – je to způsob života. Až příště sáhnete po ranní kávě, zeptejte se sami sebe: co takhle dnes…. avokádo?


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *