Když si představíme ranní kávu, obvykle si představíme klasické espresso, napěněné latté nebo ledovou kávu v luxusním šálku, který si můžete vzít s sebou. Ale ve světě, kde se v kuchyni stále častěji setkáváme s odvážnými kombinacemi, se do našich obýváků (nebo spíše šálků) pomalu dostává něco nového a překvapivého – káva s avokádem.
Zní to exoticky? Nebo snad trochu divně? Možná. Ale nesuďme, dokud to neochutnáme, protože je to nejen zajímavá kombinace chutí, ale také skutečná výživová bomba.
Avokádo + káva – dokonalé duo?
Na jedné straně tu máme avokádo – krémové, bohaté na zdravé tuky, vitaminy (zejména vitaminy E, K, C a B) a také vlákninu a draslík. Na druhé straně je káva, zdroj antioxidantů a přírodní energie. Společně vytvářejí nápoj, který zasytí, osvěží a snadno nahradí snídani na cestách.
Je ideální i pro ty, kteří chtějí omezit příjem cukru nebo mléčných výrobků, protože místo sladkého sirupu nebo mléčné pěny získáme krémovou konzistenci z přírody. Navíc. Je to prostě trendy.
Kde se tento nápad vzal?
I když je to pro nás možná novinka, kombinace kávy a avokáda není tak exotická, jak by se mohlo zdát. Ve Vietnamu existuje dezert zvaný sinh tố bơ, což je druh smoothie z avokáda, kondenzovaného mléka a ledu. V některých oblastech se podává s… espresem! Tak vznikl recept, který si nyní získává oblibu po celém světě.
Kávové smoothie s avokádem – pro dobrý start do nového dne
Ideální k snídani nebo po tréninku. Krémové, výživné, s lehkým nádechem kofeinu.
Složení:
- ½ zralého avokáda,
- 1 šálek vychlazeného espressa nebo ledové kávy,
- 1 šálek rostlinného mléka (například mandlového nebo ovesného),
- 1-2 lžičky medu nebo javorového sirupu (volitelně),
- hrst ledu.
Způsob přípravy:
- Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. Chutná jako dezert a je plnohodnotným jídlem.
Dezertní affogato s avokádem
Avokádo jako základ místo vanilkové zmrzliny je zajímavou a zdravější verzí klasického italského affogata.
Složení: Avokádo
- Složení: ½ avokáda,
- 1-2 lžičky kokosového mléka (pro krémovitost),
- 1 porce horkého espressa,
- trocha medu nebo datlové pasty.
Způsob přípravy:
- Z avokáda rozmixujeme kokosové mléko a med, vytvoříme „lžičku“ a zalijeme ji horkým espressem. Překvapivě lahodné!
Studená káva s avokádovou pěnou
Moderní verze ledového frapé nebo latté se zelenou zeleninovou pěnou na povrchu.
Složení:
- Espresso nebo ledová káva,
- mléko (rostlinné nebo klasické),
- ¼ avokáda,
- několik kapek vanilkového sirupu.
Způsob přípravy:
- Avokádo rozmixujte se sirupem a trochou mléka do pěny.
- Nalijte kávu a mléko do sklenice s ledem a navrch přidejte avokádovou pěnu.
- Opravdový skvost na fotky na sociální sítě!
Proč vyzkoušet avokádovou kávu?
- Překvapíte své chuťové pohárky – je to neobvyklá kombinace, ale velmi harmonická.
- Budete jíst zdravěji – díky tukům v avokádu a nedostatku cukru.
- Uděláte dojem – je to nápoj, o kterém se mluví a který vypadá jako milion dolarů.
Ve světě, který se stále zrychluje, je káva s avokádem malou pauzou, něčím jiným, něčím zajímavým, co můžete v klidu vypít, vychutnat si chuť a vědět, že pro sebe děláte něco zdravého. Protože to není jen móda – je to způsob života. Až příště sáhnete po ranní kávě, zeptejte se sami sebe: co takhle dnes…. avokádo?
0 komentářů