Jaro je nejen dobou růstu a kvetení rostlin, ale také dobou, kdy se začínají živit škůdci. V České republice jsou mšice nejčastějším škůdcem, který ničí úrodu. Vypíjejí šťávy z rostlin a způsobují jejich úplné odumření. Naštěstí nám příroda poskytla zbraň, jak s těmito škůdci bojovat. Tento domácí odvar ničí mšice.
Ničí úrodu a způsobují úplné odumření rostlin. Mšice jsou zákeřný škůdce, se kterým bojují nejen majitelé domácích pozemků a zahrad, ale i lidé, kteří pěstují ovoce a zeleninu na balkonech a terasách. Mšice se objeví téměř z ničeho nic a začnou se živit. Nejaktivnější jsou od jara do léta. Nejcharakterističtějším znakem mšic je výskyt larev, které se živí na výhoncích a stoncích. Postupem času je růst a vývoj rostliny zcela potlačen. Rostliny napadené mšicemi žloutnou a přestávají plodit. Tam, kde jsou mšice, se často vyskytují také mravenci, kteří se živí medovicí produkovanou škůdci.
Vařte 30 minut na mírném ohni a rostliny postříkejte. Domácí postřik proti mšicím
Proces zbavování rostlin mšic může být zdlouhavý a časově náročný, proto by první kroky měly být podniknuty ihned po jejich zjištění. K dispozici je mnoho domácích prostředků na hubení mšic. Nejčastěji fungují pomocí postřiku. Profesionální zahradníci často doporučují cibulový odvar.
Má silný účinek a obsahuje sulfidy, které škůdce téměř okamžitě zahubí. Chcete-li připravit odvar z mšic, jednoduše nakrájejte 2 velké cibule a zalijte je 5 litry vody. Vše dejte na vařič a vařte na mírném ohni 30 minut. Když odvar zcela vychladne, sceďte ho a nalijte do lahve s rozprašovačem.
Rostliny postříkejte ráno nebo večer. Tento postup provádějte, pokud se v předpovědi neočekává déšť. Aby byl postřik ještě účinnější, můžete přidat několik kapek prostředku na mytí nádobí. Díky tomu se postřik „přilepí“ na stonky a vydrží déle.
Cibulový odvar proti mšicím je pro rostliny zcela bezpečný a chrání je také před opakovaným napadením škůdci a některými houbovými chorobami.
0 komentářů