Každý rok hledám přírodní způsoby barvení vajíček, které jsou nejen bezpečné pro nás i životní prostředí, ale také vytvářejí jedinečné a krásné odstíny. Letos jsem objevila jednoduchý trik, díky kterému vejce získají teplou oranžovou barvu. Tajemství spočívá v použití jedné oblíbené zeleniny, kterou určitě máte v kuchyni.
Každý rok před Velikonocemi se potýkám se stejným problémem: jak vyrobit efektní, a přitom přírodní velikonoční vajíčka, která budou nejen zdobit stůl, ale budou i bezpečná k jídlu? Mám jednu spolehlivou metodu – používám zeleninu, kterou mám po ruce. Nejraději používám mrkev, která je skvělým barvivem pro vajíčka. Nejenže vypadají úžasně, ale proces jejich přípravy je velmi zábavný.
K vytvoření sytě přírodního oranžového odstínu, který upoutá pozornost více než mnohá barviva zakoupená v obchodě, potřebujete jen několik ingrediencí a trochu trpělivosti. Nejlepší na tom je, že vše potřebné máte obvykle v kuchyni – žádné chemikálie ani umělé přísady.
Vejce, mrkev, oranžová velikonoční vajíčka – jak to funguje?
Tajemství spočívá v barvivech, která se přirozeně nacházejí v zelenině. V případě mrkve a dýně mluvíme především o betakarotenu, barvivu, které je zodpovědné za jejich intenzivní barvu. Když vařím vejce s mrkví nebo strouhanou dýní, skořápky toto barvivo přirozeně absorbují a vytvářejí jemný, ale velmi estetický barvicí efekt.
Aby byla barva intenzivnější, přidávám do vody trochu octa – je to stará babiččina metoda, která opravdu funguje. Ocet barvu zafixuje a umožní vám získat jasnější oranžová velikonoční vajíčka.
Složení:
- Složení: 6 vajec,
- 3 velké mrkve (nebo asi 300 g dýně),
- 1 litr vody,
- 1-2 lžíce lihového octa (10 %),
- Volitelně: lžíce kurkumy pro teplejší odstín.
Jak připravit přírodně zbarvená vejce?
- Nejprve nastrouhám mrkev na jemném struhadle – čím více šťávy a kontaktu s vejci, tím lepší efekt.
- Do hrnce naliji vodu, přidám nastrouhanou mrkev (nebo rozdrobenou dýni) a přivedu k varu.
- Když voda vře, přidám jemně omytá vejce a vařím na mírném ohni 10 minut.
- Po 5 minutách přidám ocet a případně kurkumu, pokud chci intenzivnější zlato-oranžovou barvu.
- Jakmile jsou vejce uvařená, nechám je ve vývaru ještě 15-20 minut – čím déle, tím intenzivnější barva.
Po vyjmutí vajec je nechám osušit na papírové utěrce. Neutírám je hned – to je důležité, protože pigment se může setřít, dokud jsou ještě mokrá. Když jsou suchá, můžete je lehce potřít kapkou oleje – pak se budou krásně lesknout a budou mít sváteční lesk.
0 komentářů