Každý rok hledám přírodní způsoby barvení vajíček, které jsou nejen bezpečné pro nás i životní prostředí, ale také vytvářejí jedinečné a krásné odstíny. Letos jsem objevila jednoduchý trik, díky kterému vejce získají teplou oranžovou barvu. Tajemství spočívá v použití jedné oblíbené zeleniny, kterou určitě máte v kuchyni.

Nakrájím ji na plátky a hodím na pánev k vajíčkům. Nejkrásnější oranžová velikonoční vajíčka jsou ta nejlepší.

Každý rok před Velikonocemi se potýkám se stejným problémem: jak vyrobit efektní, a přitom přírodní velikonoční vajíčka, která budou nejen zdobit stůl, ale budou i bezpečná k jídlu? Mám jednu spolehlivou metodu – používám zeleninu, kterou mám po ruce. Nejraději používám mrkev, která je skvělým barvivem pro vajíčka. Nejenže vypadají úžasně, ale proces jejich přípravy je velmi zábavný.

K vytvoření sytě přírodního oranžového odstínu, který upoutá pozornost více než mnohá barviva zakoupená v obchodě, potřebujete jen několik ingrediencí a trochu trpělivosti. Nejlepší na tom je, že vše potřebné máte obvykle v kuchyni – žádné chemikálie ani umělé přísady.

Vejce, mrkev, oranžová velikonoční vajíčka – jak to funguje?

Tajemství spočívá v barvivech, která se přirozeně nacházejí v zelenině. V případě mrkve a dýně mluvíme především o betakarotenu, barvivu, které je zodpovědné za jejich intenzivní barvu. Když vařím vejce s mrkví nebo strouhanou dýní, skořápky toto barvivo přirozeně absorbují a vytvářejí jemný, ale velmi estetický barvicí efekt.

Aby byla barva intenzivnější, přidávám do vody trochu octa – je to stará babiččina metoda, která opravdu funguje. Ocet barvu zafixuje a umožní vám získat jasnější oranžová velikonoční vajíčka.

Složení:

  • Složení: 6 vajec,
  • 3 velké mrkve (nebo asi 300 g dýně),
  • 1 litr vody,
  • 1-2 lžíce lihového octa (10 %),
  • Volitelně: lžíce kurkumy pro teplejší odstín.
  • Nakrájím ji na plátky a hodím na pánev k vajíčkům. Nejkrásnější oranžová velikonoční vajíčka jsou ta nejlepší.

Jak připravit přírodně zbarvená vejce?

  1. Nejprve nastrouhám mrkev na jemném struhadle – čím více šťávy a kontaktu s vejci, tím lepší efekt.
  2. Do hrnce naliji vodu, přidám nastrouhanou mrkev (nebo rozdrobenou dýni) a přivedu k varu.
  3. Když voda vře, přidám jemně omytá vejce a vařím na mírném ohni 10 minut.
  4. Po 5 minutách přidám ocet a případně kurkumu, pokud chci intenzivnější zlato-oranžovou barvu.
  5. Jakmile jsou vejce uvařená, nechám je ve vývaru ještě 15-20 minut – čím déle, tím intenzivnější barva.

Po vyjmutí vajec je nechám osušit na papírové utěrce. Neutírám je hned – to je důležité, protože pigment se může setřít, dokud jsou ještě mokrá. Když jsou suchá, můžete je lehce potřít kapkou oleje – pak se budou krásně lesknout a budou mít sváteční lesk.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *