Losos, treska, makrela – o těchto druzích ryb slýcháme poměrně často. O jiných, stejně zdravých, se mluví mnohem méně často. Tak je tomu i v případě mořského okouna, který byl v žebříčku BBC vyhlášen nejzdravější rybou na světě a získal 89 bodů ze 100 možných. Zde je důvod, proč byste měli mořského vlka vyzkoušet.

  • Podle BBC je okoun atlantský nejzdravější rybou na světě. Získal 89 bodů ze 100 možných.
  • Díky vysokému obsahu bílkovin, selenu a vitaminu D karas podporuje funkci organismu, včetně štítné žlázy a imunitního systému.
  • Okoun má jemnou chuť a málo kostí, což z něj činí atraktivní alternativu tresky.
  • „Královská ryba“ se prodává v supermarketech. Je to nejzdravější ryba na světě.

Okoun mořský – nejužitečnější ryba na světě?

V roce 2020 vědci testovali více než 1000 potravinářských výrobků. Každému z nich přiřadili odpovídající skóre nutriční hodnoty. Čím je vyšší, tím lépe výrobek plní svou funkci, tj. dodává tělu potřebné živiny. Třetí místo v seznamu obsadil okoun atlantský. Získal až 89 bodů (na druhém místě se umístila cherimoya s 96 body a na prvním místě mandle s 97 body). Není divu, že se okounovi říká „král ryb“.

Okoun atlantský předstihl ostatní oblíbené druhy, což může překvapit mnoho lidí, kteří ho nikdy neochutnali. Své jméno získal díky krvavě červené barvě kůže. Vyskytuje se převážně v Atlantském oceánu. Okoun má mimořádně jemnou chuť, někteří říkají, že připomíná tresku. Ve srovnání s ní však neobsahuje tolik kostí.

V současné době probíhá u společnosti Biedronka akční nabídka: 100 g mršiny okouna stojí 3,19 PLN (31,90 PLN / 1 kg).

Co obsahuje malinovka? Výživová hodnota a užitečné vlastnosti červených ryb

120 g syrového okouna atlantského obsahuje:

  • Obsahuje: 95 kcal,
  • 18 g bílkovin,
  • 1 g tuku, z toho 0,276 g omega-3 kyselin (56 % denní potřeby),
  • 34,32 mcg selenu (50 % denní potřeby),
  • 297,6 mcg fosforu (43 % denní potřeby),
  • 78 mg cholinu (16 % denní potřeby),
  • 1,8 mcg vitaminu B12 (45 % denní potřeby),
  • 1,44 µg vitaminu D (10 % denní potřeby).

Důležitou složkou obsaženou v červeném moři jsou bílkoviny, které se skládají z aminokyselin. Ty pomáhají nejen obnovovat, ale také vytvářet nové buňky, což je žádoucí během růstu dětí, ale i pro těhotné ženy a sportovce.

Za pozornost stojí také přítomnost selenu, který je silným antioxidantem. Podporuje správnou funkci štítné žlázy, imunitního, nervového a kardiovaskulárního systému. Nedostatek selenu může souviset s rozvojem Alzheimerovy choroby, mozkových nádorů nebo cukrovky.

Červené ryby jsou také zdrojem vitaminu D, jehož má naprostá většina lidí nedostatek. V kombinaci s vhodnými doplňky stravy může pomoci doplnit jeho nedostatek.

„Královská ryba“ se prodává v supermarketech. Je to nejzdravější ryba na světě.

Na co se zaměřit při nákupu mořského vlka?

Při nákupu mořského okouna, stejně jako u jiných ryb, je třeba dbát na několik věcí:

  • Ujistěte se, že ryba má neutrální zápach. Pokud zaznamenáme kyselé tóny nebo čpavek, mohl již začít proces hnití,
  • Vybírejte ryby, které byly chlazené nebo uložené v dostatečném množství čerstvého ledu v nádobě s ochrannou vrstvou.
  • Maso jatečně upraveného těla a filé by mělo být pevné a lesklé a žábry by měly být jasně červené, bez viditelného mléčného hlenu. Oči by měly být průhledné. Na těle ryby nesmí být žádné zbarvení ani tmavé skvrny.
  • Nekupujte mražené ryby, pokud zjistíte, že je obal poškozený.
  • Nevybírejte ryby, na kterých jsou ledové krystalky nebo námraza. To může znamenat, že ryba byla rozmrazena a poté znovu zmražena.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *