Na Velikonoce pečeme kynuté těsto neboli kulichy. Já však dělám úplně jiný koláč – krémový, jemný a zároveň velmi chutný. To proto, že do něj přidávám hodně ovoce.
Pokud nemáte rádi klasickou babku a babku, protože je příliš suchá, udělejte si dezertní babku. Recept pochází z italské kuchyně a používám ho už několik let. Základem tohoto koláče je sýr ricotta. Peču tradičně tvarovaný ovocný dort a podávám ho s osvěžujícím krémem. Tento slavnostní dezert miluje celá rodina.
Několik slov o dezertním dortu
Můj dezertní dort je v italské kuchyni známý jako Budino di Ricotta. Je to lehký a vzdušný dezert ze sýra ricotta. Chutná trochu jako tvarohový koláč, trochu jako pudink. Obvykle se sype sultánkami a podává se s osvěžujícím citronovým krémem. Přidávám také konzervované ovoce a dezert peču v dortové formě. To mu dodává elegantní, slavnostní vzhled.
Jak připravit dezertní dort s ovocem?
Příprava tohoto dezertního dortu spočívá ve smíchání sýru ricotta s několika přísadami, včetně ušlehaných bílků. Do směsi se přidají sultánky a (případně) konzervované ovoce a celé se to upeče ve formě. Dezert se podává mírně teplý nebo vychlazený.
Recept: Dezertní koláč s ovocem
Snadný dezertní koláč připravený ze sýru ricotta a posypaný sultánkami a konzervovaným ovocem.
Složení
- 500 g sýra ricotta
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 g sultánek
- 1 plechovka broskví v sirupu
- špetka soli
Postup přípravy
- Příprava surovin Rozinky opláchněte, namočte do teplé vody, nechte okapat a osušte. Z konzervovaného ovoce slijte tekutinu a nakrájejte ho na kousky. Ricottu scedíme a nakrájíme na hladké kousky.
- Smíchání surovin Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé a nadýchané pěny, přidáme vanilku, citronovou kůru a bramborový škrob. Přidejte ricottu a důkladně promíchejte. Smícháme se sultánkami a broskvemi z konzervy, pak přidáme bílky ušlehané do strmé pěny.
- Pečení těsta Připravenou směs vlijeme do olejem vymazané zapékací mísy. Pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Vršek koláče by měl mírně zhnědnout a střed by měl ztuhnout. Koláč podávejte mírně teplý nebo vychlazený.
Jak podávat dezertní dort s ovocem?
Italové podávají tento dezertní dort s citronovým krémem. A to je velmi dobrý nápad, protože dodá celému pokrmu osvěžující, příjemnou chuť.
Citronový krém připravíte tak, že v hrnci smícháte žloutek, 1-2 lžíce cukru, půl lžíce bramborového škrobu, šťávu a kůru z jednoho citronu. Vše zahřejte a za stálého míchání metličkou přilijte 150 ml mléka nebo smetany. Smetanu zahřívejte, dokud nezhoustne. Porce babky naplňte mírně teplou nebo studenou vodou.
0 komentářů