Na Velikonoce pečeme kynuté těsto neboli kulichy. Já však dělám úplně jiný koláč – krémový, jemný a zároveň velmi chutný. To proto, že do něj přidávám hodně ovoce.

Pokud nemáte rádi klasickou babku a babku, protože je příliš suchá, udělejte si dezertní babku. Recept pochází z italské kuchyně a používám ho už několik let. Základem tohoto koláče je sýr ricotta. Peču tradičně tvarovaný ovocný dort a podávám ho s osvěžujícím krémem. Tento slavnostní dezert miluje celá rodina.

Na Velikonoce se chystám upéct úplně jiný dort. Je lehký, krémový a velmi chutný.

Několik slov o dezertním dortu

Můj dezertní dort je v italské kuchyni známý jako Budino di Ricotta. Je to lehký a vzdušný dezert ze sýra ricotta. Chutná trochu jako tvarohový koláč, trochu jako pudink. Obvykle se sype sultánkami a podává se s osvěžujícím citronovým krémem. Přidávám také konzervované ovoce a dezert peču v dortové formě. To mu dodává elegantní, slavnostní vzhled.

Jak připravit dezertní dort s ovocem?

Příprava tohoto dezertního dortu spočívá ve smíchání sýru ricotta s několika přísadami, včetně ušlehaných bílků. Do směsi se přidají sultánky a (případně) konzervované ovoce a celé se to upeče ve formě. Dezert se podává mírně teplý nebo vychlazený.

Recept: Dezertní koláč s ovocem

Snadný dezertní koláč připravený ze sýru ricotta a posypaný sultánkami a konzervovaným ovocem.

Složení

  • 500 g sýra ricotta
  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g sultánek
  • 1 plechovka broskví v sirupu
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Příprava surovin Rozinky opláchněte, namočte do teplé vody, nechte okapat a osušte. Z konzervovaného ovoce slijte tekutinu a nakrájejte ho na kousky. Ricottu scedíme a nakrájíme na hladké kousky.
  2. Smíchání surovin Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé a nadýchané pěny, přidáme vanilku, citronovou kůru a bramborový škrob. Přidejte ricottu a důkladně promíchejte. Smícháme se sultánkami a broskvemi z konzervy, pak přidáme bílky ušlehané do strmé pěny.
  3. Pečení těsta Připravenou směs vlijeme do olejem vymazané zapékací mísy. Pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Vršek koláče by měl mírně zhnědnout a střed by měl ztuhnout. Koláč podávejte mírně teplý nebo vychlazený.Na Velikonoce se chystám upéct úplně jiný dort. Je lehký, krémový a velmi chutný.

Jak podávat dezertní dort s ovocem?

Italové podávají tento dezertní dort s citronovým krémem. A to je velmi dobrý nápad, protože dodá celému pokrmu osvěžující, příjemnou chuť.

Citronový krém připravíte tak, že v hrnci smícháte žloutek, 1-2 lžíce cukru, půl lžíce bramborového škrobu, šťávu a kůru z jednoho citronu. Vše zahřejte a za stálého míchání metličkou přilijte 150 ml mléka nebo smetany. Smetanu zahřívejte, dokud nezhoustne. Porce babky naplňte mírně teplou nebo studenou vodou.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *