Češi postupně vyřazují červené maso, což může přispět ke zlepšení veřejného zdraví. Vědci varují, že jeho pravidelná konzumace může výrazně zvýšit riziko závažných onemocnění, včetně demence, srdečních chorob a rakoviny. Alarmující důkazy o těchto souvislostech přinesla nedávná studie odborníků z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu.

Podle Národního centra pro vzdělávání v oblasti výživy, v roce 2020 průměrný člověk zkonzumoval 762 gramů červeného masa týdně – a to jak nezpracovaného, tak zpracovaného. Přestože toto množství překračuje doporučených 500 g, odborníci na zdravou výživu považují tato čísla za pozitivní signál, který naznačuje postupný pokles spotřeby červeného masa u Poláků Čechů.

Konzumace tohoto masa zvyšuje riziko demence. Na talířích Čechů končí často.

Negativní zdravotní důsledky

Výzkumníci z Bostonu uvádějí, že pouhých 85 g červeného masa denně – což odpovídá pouhým dvěma plátkům slaniny, plátku mortadely nebo jedné klobásy – může zvýšit riziko demence o 13 %. Látky jako nasycené tuky, dusitany a N-nitrososloučeniny obsažené v červeném mase mají negativní účinky na nervový systém a přispívají k urychlení stárnutí mozku a poklesu kognitivních funkcí.

Nadměrná konzumace červeného masa má vliv nejen na mozek. Může také zvyšovat riziko inzulínové rezistence, srdečních onemocnění a rakoviny, přičemž za obzvláště nebezpečné je považováno zpracované červené maso s vysokým obsahem soli a přídatných látek.

Konzumace tohoto masa zvyšuje riziko demence. Na talířích Čechů končí často.

Jezte ho místo červeného masa

Naštěstí existují zdravější alternativy červeného masa. Cennou náhradou mohou být ryby, bílé maso, luštěniny a tofu, které jsou bohatým zdrojem bílkovin a dalších živin. Změna stravovacích návyků v tomto směru může mít zdravotní přínosy a snížit riziko demence až o 28 %.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *