Češi postupně vyřazují červené maso, což může přispět ke zlepšení veřejného zdraví. Vědci varují, že jeho pravidelná konzumace může výrazně zvýšit riziko závažných onemocnění, včetně demence, srdečních chorob a rakoviny. Alarmující důkazy o těchto souvislostech přinesla nedávná studie odborníků z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu.
Podle Národního centra pro vzdělávání v oblasti výživy, v roce 2020 průměrný člověk zkonzumoval 762 gramů červeného masa týdně – a to jak nezpracovaného, tak zpracovaného. Přestože toto množství překračuje doporučených 500 g, odborníci na zdravou výživu považují tato čísla za pozitivní signál, který naznačuje postupný pokles spotřeby červeného masa u Poláků Čechů.
Negativní zdravotní důsledky
Výzkumníci z Bostonu uvádějí, že pouhých 85 g červeného masa denně – což odpovídá pouhým dvěma plátkům slaniny, plátku mortadely nebo jedné klobásy – může zvýšit riziko demence o 13 %. Látky jako nasycené tuky, dusitany a N-nitrososloučeniny obsažené v červeném mase mají negativní účinky na nervový systém a přispívají k urychlení stárnutí mozku a poklesu kognitivních funkcí.
Nadměrná konzumace červeného masa má vliv nejen na mozek. Může také zvyšovat riziko inzulínové rezistence, srdečních onemocnění a rakoviny, přičemž za obzvláště nebezpečné je považováno zpracované červené maso s vysokým obsahem soli a přídatných látek.
Jezte ho místo červeného masa
Naštěstí existují zdravější alternativy červeného masa. Cennou náhradou mohou být ryby, bílé maso, luštěniny a tofu, které jsou bohatým zdrojem bílkovin a dalších živin. Změna stravovacích návyků v tomto směru může mít zdravotní přínosy a snížit riziko demence až o 28 %.
0 komentářů