Velikonoční holubička s krémem je jedním z těch receptů, které jsou úžasně jednoduché a zdravé. Pokud hledáte originální alternativu k tradiční kolomazi, ale přesto chcete podávat něco výjimečného a chutného, jste na správném místě!
O tento recept jsem se rozhodla podělit poté, co jsem experimentovala s různými variantami velikonočních dezertů, jako jsou velikonoční briošky, buchty bez dlouhého kynutí a dezerty s krémem. V tomto receptu se snoubí jemnost brioškového těsta s krémovou konzistencí lahodné pudinkové náplně a výsledkem je chuť oslav, rodiny a lásky.
Nejneobvykleji začneme s jednoduchým, měkkým, chuťově výrazným těstem, které proměníme v mnoho malých měkkých kuliček, z nichž každá má jádro ze zmraženého krému. Kuličky pak vložíme do formy na holubičky, přetvoříme a upečeme. Zní to složitě, ale ve skutečnosti je to jednodušší, než si myslíte!
Proč si tento recept zamilujete:
Nevyžaduje profesionální mixér
Lze ho připravit během jednoho dne
Skvěle se hodí jako dárek nebo ho můžete podávat jako překvapení pro každého
Dobře vydrží několik dní (a ještě se zlepšuje!).
Ingredience na velikonoční holubici se smetanou
Na krém
500 ml mléka
4 žloutky
100 g cukru
50 g kukuřičného škrobu
kůra z 1 citronu
Na brioškové těsto
500 g mouky
80 g cukru
2 vejce
1 žloutek
100 g másla
180 ml mléka
12 g čerstvých pivovarských kvasnic
1 citron
1 špetka soli
Na zdobení
moučkový cukr
krystalový cukr
Kroky k přípravě PASCHALOVÉHO holoubka se smetanou.
Připravte krém:
V hrnci přiveďte mléko a citronovou kůru k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a pomalu přilévejte přecezené horké mléko. Vše dejte zpět na oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Nalijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
Jakmile krém vychladne, vytvarujte z něj kuličky (lžící nebo cukrářským sáčkem) a dejte je do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
Připravte brioškové těsto:
V teplém mléce rozpustíme droždí. V planetárním mixéru (nebo ručně) smíchejte mouku s cukrem, vejci a mlékem s droždím. Po malých kouscích přidávejte měkké máslo, dokud nezískáte hladkou a stejnorodou směs. Přidejte pomerančovou kůru a špetku soli. Nechte kynout pod pokličkou 2 hodiny (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Vytvarujte kuličky:
Těsto rozdělíme na 20-22 dílků. Každý kousek lehce stlačte, vložte do něj zmraženou kuličku krému a důkladně ho stlačte, aby vznikla hladká koule.
Vložte do formy:
Vložte kuličky do formy na holubice v malé vzdálenosti od sebe. Přikryjeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (asi 1-2 hodiny, v závislosti na pokojové teplotě).
Příprava: Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části:
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30-35 minut. Pokud pokrm v polovině pečení příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem. Vyjměte z trouby a před posypáním moučkovým cukrem nechte zcela vychladnout.
Jak uchovat velikonoční krém z colomby
Po uvaření a vychladnutí jej můžete uskladnit:
V pevně uzavřeném sáčku vydrží 3-4 dny.
V lednici, pokud je horký, přičemž dbejte na to, aby byl dobře uzavřený.
Můžete ho také zmrazit v plátcích, již rozdělený na porce.
Varianty, které stojí za vyzkoušení
Kolomba s krémem a čokoládou: do těsta přidejte čokoládové lupínky.
Pistáciová varianta: místo klasického krému použijte pistáciový krém.
Bez laktózy: použijte rostlinné mléko a máslo bez laktózy.
S citronovým krémem: pro svěží a aromatickou verzi.
Vaření velikonoční holubičky s krémem pro mě bylo láskou na první pohled. Nejenže je to snadný recept, který zvládne každý, ale je také úžasný a opravdu chutný. Pokud chcete své hosty překvapit něčím domácím a uvařeným od srdce, je tato colomba ideální volbou.
0 komentářů