Strava může ovlivnit hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vejce, sýr, maso, chléb, … Které potraviny zvyšují hladinu cholesterolu?
Je nezbytný pro správné fungování našeho těla a našich buněk. Pokud je však cholesterolu v krvi příliš mnoho, může přispívat ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Které potraviny však zvyšují hladinu cholesterolu v krvi?
„ Můžete jíst naprosto dobře, a přesto mít vysokou hladinu cholesterolu,“ varuje odbornice na výživu Dr. Corinne Chicheportice. Část cholesterolu se totiž do našeho těla dostává z potravy a druhou část si tělo vyrábí přímo samo. Proto úprava jídelníčku a dodržování vyvážené stravy nemusí vždy stačit ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, známé také jako cholesterolémie.
Navzdory tomuto zjištění si lidé se sklonem k vysokému cholesterolu mohou vypěstovat některé zdravé stravovací návyky. Vyhýbejte se proto červenému masu (omezte jeho příjem na méně než 500 g týdně), zpracovanému masu, vnitřnostem a alkoholu a snižte příjem soli.
Potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, pokud máte vysoký cholesterol, však nejsou tučná jídla, jak byste si mohli myslet. Zdravotní pojišťovna tedy doporučuje „ omezit konzumaci sladkých potravin a nápojů bohatých na jednoduché sacharidy a také potravin s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, brambory atd.) “. Právě ty budou mít největší vliv na hladinu cholesterolu ve vaší stravě.
Mohu jíst sýr a vejce, když mám vysoký cholesterol?
Dobrou zprávou je, že můžete jíst mléčné výrobky, jako je jogurt nebo tvaroh. Jak je to ale se sýry? Milovníci kozího sýra, sýru brie a dalších sýrů mohou být klidní: můžete je jíst, pokud máte vysoký cholesterol, pokud si vybíráte sýry s minimem nasycených tuků. Dávejte proto přednost sýrům s nízkým obsahem tuku a soli, například měkkým nebo čerstvým sýrům. Ideální je například mozzarella. Naopak se vyhněte tvrdým sýrům, jako je ementál nebo conte, které obsahují vyšší množství lipidů. Nakonec se omezte na 30 g sýra denně.
A vejce? Dlouho démonizovaná vejce jsou ve skutečnosti naprosto kompatibilní s dietou snižující hladinu cholesterolu. Vejce, zejména žloutky, obsahují velké množství cholesterolu. Není to však takový cholesterol, jaký se nachází například v tučném mase nebo jeho částech.
Výsledky rozsáhlé studie zveřejněné v roce 2020, které se zúčastnilo 177 000 lidí z 50 zemí, byly ještě povzbudivější. Studie zjistila, že konzumace jednoho vejce denně není spojena se zvýšeným rizikem cholesterolu nebo kardiovaskulárních onemocnění. Počet vajec zkonzumovaných za týden by měl být posouzen individuálně s vaším lékařem.
Měl/a bych konzumovat anticholesterolový margarín?
Co si myslíte o margarínech s označením „anticholesterolový“? Obvykle obsahují „dobré tuky“ díky přítomnosti omega-3, 6 a 9. Ale pozor: „ margaríny nejsou řešením všech problémů, když máte velmi vysoký cholesterol a potřebujete léky “, varuje doktor Cicheportice.
„ Omega-3 jsou dobré pro regulaci hladiny cholesterolu,“ uznává také odborník. Konzumace tohoto typu produktů však bude mít na hladinu cholesterolu jen malý vliv. „ Hladina cholesterolu závisí na každém člověku a jeho rizikových faktorech,“ připomíná. Je to tedy lékař, kdo určí, jakého cíle má být dosaženo, pokud jde o hladinu cholesterolu a například potřebu léčby statiny.
Jaké potraviny by se měly jíst při vysoké hladině cholesterolu?
Pro udržení nízké hladiny cholesterolu a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění doporučují zdravotnické orgány „ dodržovat vyváženou středomořskou stravu “. Ta může zahrnovat:
- jíst ryby dvakrát až třikrát týdně, z toho jednou mastné ryby (sardinky, makrely, sledě atd.).
- pětkrát denně ovoce a zeleninu (400 g)
- potraviny bohaté na polyfenoly, jako je ovoce, zelenina, čaj, kakao, panenský olivový olej, nerafinované oleje a sójové boby;
- potraviny bohaté na vitaminy a karotenoidy s antioxidačními účinky, jako je ovoce, zelenina a rostlinné oleje.
- potraviny bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky atd.), protože „ vláknina snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy v trávicím traktu,“ vysvětluje doktorka Čičportická.
Pro kontrolu hladiny cholesterolu musí být tyto změny ve stravování doprovázeny odvykáním kouření a pravidelnou fyzickou aktivitou. Vyvážená strava nemůže nahradit anticholesterolovou léčbu, pokud je nutná. Proto nepřerušujte léčbu snižující hladinu cholesterolu bez konzultace s lékařem, a to ani v případě, že držíte dietu snižující hladinu cholesterolu.
0 komentářů