Češi sýr milují. Nejčastěji si vybírají domácí tvaroh. Zapomínají, že na pultech obchodů jsou i jiné hodnotné pochoutky. Přitom má oproti klasickým mléčným výrobkům jednu velmi podstatnou výhodu. Zjistěte, proč se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku.

Kulinářským „skvostem“, který Češi často přehlížejí, je sýr haloumi. Jedná se o kyperskou pochoutku vyráběnou z kozího a ovčího mléka (někdy také z kravského). Tato směs se obohacuje syřidlem a zahřívá na 33 stupňů Celsia. Při tomto procesu vzniká sýřenina, která se scedí a posype solí a nasekanými lístky máty. Takto připravený tvaroh se vytvaruje, nakrájí na kousky a namočí do osolené syrovátky.

Češi tento sýr ignorují. To je vážná chyba, protože má oproti tvarohu své výhody. Máte ho v lednici?

Jaké jsou vlastnosti sýra Haloumi?

Sýr haloumi obsahuje mnoho cenných mikroprvků. Obsahuje mimo jiné hořčík, draslík, fosfor a vitamin A. Je také bohatým zdrojem vápníku. Jedna 80gramová porce poskytuje až 1112 mg tohoto prvku, což je více než 100 % průměrné denní potřeby dospělého člověka staršího 50 let. Je třeba zdůraznit, že tato sloučenina hraje velmi důležitou roli pro správnou funkci kostního systému. Je zodpovědná za pevnost kostí a zubů. Podílí se také na procesu srážení krve. Podporuje činnost svalů a nervového systému. Kromě toho reguluje vylučování některých hormonů.

Sýr haloumi dodává tělu také velké množství bílkovin. Tato makroživina podporuje regeneraci tkání a svalů. Má také pozitivní vliv na trávicí systém. Zlepšuje metabolismus a poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti po jídle. Díky tomu se eliminuje svačení mezi jídly a konzumace velkého množství kalorií. To zase nepřímo přispívá k udržení štíhlé postavy a zdravé tělesné hmotnosti.

Češi tento sýr ignorují. To je vážná chyba, protože má oproti tvarohu své výhody. Máte ho v lednici?

Jak jíst sýr Haloumi?

Především je třeba sýr Haloumi konzumovat v umírněném množství. Je důležité mít na paměti, že obsahuje také velké množství sodíku a tuku, které při nadměrné konzumaci mohou být nezdravé a přispívat k přibývání na váze. Tato kyperská pochoutka bude skvělým doplňkem různých druhů salátů a sendvičů. Pokrm je vynikající také teplý. Hodí se k pečení i grilování.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *