- Žitný chléb je z hlediska výživy jednou z nejlepších možností.
Chléb, který snižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti zánětům a zlepšuje menstruační zdraví.
Chléb je jednou z nejkonzumovanějších potravin téměř všude na světě a tvoří hlavní přílohu většiny jídel. Podle Zprávy o spotřebě chleba v České republice v roce 2023 činí průměrná spotřeba chleba na osobu a rok v České republice přibližně 27,35 kilogramu. V současné době existuje téměř nekonečné množství druhů chleba, které závisí na druhu použité mouky a technice hnětení. Ne všechny jsou však stejně zdravé.
V poslední době se stal mimořádně oblíbeným žitný chléb. Je to chléb, který se vyznačuje tmavou barvou, protože se peče z žitné mouky, která tuto barvu získává během pečení. Na rozdíl od tradičního pšeničného chleba má tento chléb intenzivnější chuť a hutnější strukturu a je charakteristický zejména pro severní evropské oblasti.
Jednou z jeho jedinečných vlastností je, že se dá déle skladovat, a to především díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny, která mu umožňuje zadržovat více vody. Proto je obzvláště užitečnou potravinou pro ty, kteří chtějí kontrolovat svou váhu nebo trpí zácpou, protože zlepšuje trávení. Kromě toho se sacharidy, které obsahuje, tráví pomalu, takže je díky nízkému glykemickému indexu velmi užitečná pro diabetiky.
Další vývoj
Postup výroby žitného chleba se poněkud liší od ostatních druhů chleba, protože jeho těsto je lepivější a méně pružné než těsto pšeničného chleba, což znesnadňuje jeho hnětení. Kromě toho vyžaduje žitný chléb delší kvašení, což mu dodává výraznou chuť.
Tento chléb má také mnoho příznivých výživových vlastností, zejména kromě vysokého obsahu vlákniny obsahuje velké množství vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je železo, zinek a hořčík. Z hlediska kalorií bude žitný chléb vždy lepší volbou než tradiční bílý chléb, protože obsahuje 250 kalorií na 100 gramů ve srovnání s 290 kaloriemi v bílém chlebu.
Jeho kvásková varianta je obzvláště zdravá, protože se z ní vyrábí vysoce kvalitní chléb. Tato varianta dodává chlebu a pečivu výraznou chuť a jeho struktura je hutnější a vlhčí než u jiných druhů chleba. Protože se vyrábí za použití přírodních enzymů, je také lépe stravitelný, protože postrádá část lepku.
0 komentářů