Bramboráky, omelety, sušenky, majonéza – tyto potraviny nemusí nutně obsahovat vejce. Rostlinné alternativy nejen dobře chutnají, ale mohou být i zdravější. Poradíme vám, co si v kuchyni vybrat místo standardních vajec.

Cizrnová voda (aquafaba) je rostlinná náhrada bílkovin. Je ideální do sušenek

Co použít místo vajec na Velikonoce? Cizrnová voda a černá sůl

Existuje mnoho důvodů, proč je vyřazení vajec z jídelníčku dobrý nápad. Pestrost jídelníčku, etické otázky a zdraví jsou jen několika příklady. Potravinové alergie na vejce jsou časté zejména u dětí a rostlinné náhražky mohou být také levnější, zejména v době epidemie ptačí chřipky.

Emise skleníkových plynů při výrobě alternativních vajec jsou nižší ve srovnání s uhlíkovou stopou a dopadem komerčního chovu vajec na životní prostředí.

Čím můžete vejce ve svém jídelníčku nahradit? Je to snadné

Čím můžete ve svém jídelníčku nahradit vejce? V dnešní době to není vůbec žádný problém. Naopak, rozvíjí kulinářské dovednosti a pomáhá udržovat zdravou, vyváženou stravu.

Vliv chovu drůbeže na životní prostředí je mnohostranný. Publikace The Environmental Impact of Poultry Production

poukazuje na nevhodné zacházení s hnojem a podestýlkou, odpad ze zpracovatelských závodů, uhynulé ptáky, prach, hmyz a zápach.

Cizrnová mouka je ideální pro přípravu omelet

Použití vajec je dáno tím, že jsou univerzální želírující, emulgující a pěnotvornou složkou. Mnoho lidí používá vejce mechanicky, ze zvyku, a pravděpodobně netuší, že téměř každý pokrm lze připravit bez vajec (kromě míchaných vajec, ale ta lze nahradit míchanými vejci s tofu).

– Průměrná spotřeba vajec v České republice je asi 3 vejce na osobu a týden . Ačkoli jsou vejce cenným zdrojem bílkovin, vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu by se měla konzumovat s mírou. Příliš vysoká koncentrace LDL cholesterolu je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, mrtvice nebo infarkt. Tato onemocnění jsou v České republice již řadu let nejčastější příčinou úmrtí.

Co použít místo vajec na Velikonoce? Cizrnová voda a černá sůl

Vejce mají alternativy

Zpráva uvádí asi 18 různých náhražek vajec, které mohou být zdravou alternativou v každodenním jídelníčku. Složky jako vejce vážou, srážejí a zahušťují potraviny. Nejoblíbenější a nejúčinnější jsou tofu, cizrnová mouka, lněná semínka, obilné bílkoviny, guma, škroby a pektiny.

Dalšími alternativami vajec jsou kukuřičný škrob, bramborový škrob, rýžový škrob, pšeničný škrob a tapiokový škrob. Vhodná je také cizrnová mouka, sójová mouka, bílkoviny z fazolí a jiných luštěnin, jablečná vláknina, lněná vláknina, inulin a psyllium – všechny tyto složky budou působit jako emulgátory (zahušťovadla ).

Místo vajec lze pokrmy zahušťovat sójovou moukou, hrachovou moukou, arašídovou moukou, bílkovinou z fazolí (např. mungo), škrobem, vlákninou, agarem, alginátem sodným, pektinem a guarovou gumou.

Vazné vlastnosti mají také ovocná pyré (hlavně banánové a jablečné), chia a lněná semínka, inulin a alfa-dextrin.

Černá sůl má charakteristické aroma podobné vaječnému.

Pěnu stabilizuje lecitin a aquafaba (voda zbylá po vaření cizrny). Himálajskou černou sůl (kala namak) lze použít k tomu, aby jídlo získalo sirnou, vejci podobnou příchuť. Toto koření má skutečně jedinečnou vůni a chuť.

Co použít místo vajec na Velikonoce? Cizrnová voda a černá sůl

Na trhu jsou k dostání také vaječné prášky na rostlinné bázi a tekutá vejce.

Mezi rostlinnými náhražkami vajec najdete jednotlivé složky i hotové směsi, které poskytují hned několik funkcí. Při výrobě těchto alternativ vzniká o 93 % méně emisí skleníkových plynů a spotřebuje se o 98 % méně vody než při výrobě tradičních slepičích vajec.

– Někdy místo tradičních míchaných vajec vyzkoušejte míchaná vejce s tofu, pokrm, který s přidáním černé soli a vloček z droždí nejen napodobuje chuť míchaných vajec, ale je také dobrým zdrojem bílkovin,“ navrhuje odborník.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *