Toto domácí hnojivo ze starého chleba řeší dva mé problémy: nyní vím, co dělat s chlebem, který má na svou čerstvost jen vzpomínky, a také mám směs, která posiluje mé rostliny. Keře na domácí zahradě jsou plné ovoce.
Všemi oblíbené borůvky jsou dnes trvalou rostlinou na mnoha domácích pozemcích. Aby lahodila oku a přinášela bohatou úrodu, musíme pamatovat na její zvláštní požadavky. Mezi ně patří mimo jiné: kyselá půda a přesná aplikace hnojiv. Důležité však je, že pokud chcete borůvkám zajistit ty správné podmínky, nemusíte utrácet majlant v zahradnických centrech. Dobře fungují i jednoduchá řešení, která využívají to, co máme kolem sebe.
Domácí hnojivo ze starého chleba. Ideální nejen pro borůvky.
Domácí hnojivo na borůvky lze vyrobit ze zbytků snídaně. Hlavní a téměř jedinou ingrediencí je starý chléb, který často zůstává v pytlích od pečiva, protože recept je doplněn pouze vodou. Jedná se o jednoduché, ale účinné řešení, díky kterému vaše borůvky rozkvetou šťavnatými plody. Domácí hnojivo ze starého chleba lze vyrobit buď z celozrnného chleba (nezaměňovat s vícezrnným chlebem), nebo z celozrnného chleba. Ten je zdrojem vlákniny a složek, které mají příznivé účinky na půdu a rostliny. Je však důležité nevyrábět hnojivo na borůvky z bílého chleba nebo chleba s „vylepšovadly“ a přísadami, jako jsou ořechy, semena, česnek, cibule nebo koření.
Hnojivo ze starého chleba se nejčastěji používá v počáteční fázi vývoje rostlin. Například jím zaléváme právě zasazené sazenice, abychom posílili jejich kořenový systém a zvýšili jejich odolnost vůči chorobám. Je vhodné pro rostliny, které mají rády kyselé prostředí, protože snižuje pH půdy a dodává jí stopové prvky, takže je užitečné i pro borůvky. Kromě toho se s ním vyplatí zalévat sazenice rajčat, paprik a okurek. Co se týče květin, hnojivo ze starého chleba dobře poslouží zamiokulkám, vřesům, hortenziím a azalkám, ale i pivoňkám a růžím.
Jak připravit domácí hnojivo pro borůvky? Jak často ho používat?
Přípravu domácího hnojiva pro borůvky začněte tím, že si vyberete a nakrájíte starý chléb na menší kousky. Poté vložte chléb do velké nádoby a naplňte ji vodou tak, aby ji zcela zakryla. Poté jej celý přitlačte, například: přitlačte jej talířem (jako při nakládání zelí) a nechte jej asi sedm dní stát. Po uplynutí této doby směs sceďte a vzniklou tekutinu použijte jako hnojivo, přičemž předtím roztok zřeďte vodou v poměru 1:3.
Hnojivo ze starého chleba by se nemělo používat častěji než jednou za čtrnáct dní, ale pokud rostliny rostou na úrodné půdě, stačí třikrát za sezónu: na začátku růstu sazenic, pak sedm dní po výsadbě a naposledy, když se objeví pupeny. U rostlin v květináčích stačí jeden šálek na začátku sezóny, a pokud na tento způsob krmení dobře reagují, můžete krmení opakovat každé 2 až 3 týdny. Je však třeba mít na paměti, že hnojivo ze starého chleba by nemělo být jediným zdrojem hnojiva, ale mělo by být doplňkem každodenní péče.
0 komentářů