Dort Malý princ je nádherná kombinace čokoládového piškotu s čokoládovým krémem strachatella a želé třešněmi.
Čokoládový dort je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu.
Přidáním másla se chuť a vůně těsta nezmění.
Kujawski 3 Grains je směs řepkového, lněného a dýňového oleje s vysokým bodem zakouření, která je ideální pro smažení, pečení a vaření. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega-3 a vitaminy E a K.
Ideální na smažení palačinek a jako přísada do muffinů (zejména banánových) a koláčů.
Strachatella krém je sladký, čokoládový, se spoustou strouhané čokolády. Výborně se hodí k čokoládovému dortu.
Vrchní vrstvu tvoří lehce nakyslé želé s višněmi, které skvěle doplňuje a oživuje chuť celého dortu.
Dort je ideální nejen pro nedělní rodinnou oslavu, ale i pro nadcházející svátky nebo narozeniny.
DORT MALÉHO PRINCE
SUROVINY:
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
- 130 g cukru
- 50 ml vody pokojové teploty
- 100 ml másla Kujawski 3 zrnka
- 2 lžíce kakaa
- 3 vejce (velikost L) při pokojové teplotě
- 150 g mouky na pečení
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
KRÉM STRACHATELLA
- 500 ml 30% šlehačky
- 4 plné lžíce čokoládového krému
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžičky želatiny
- 1/4 šálku vody
TŘEŠŇOVÁ VRSTVA
- 2 třešňová želé
- 600 ml horké vody
- cca 300 g mražených nebo čerstvých třešní
PŘÍPRAVA:
Vyložte formu o rozměrech 23 x 23 cm pečicím papírem. Pokud chcete recept připravit pro velkou formu o rozměrech 25 x 35 cm, jednoduše zdvojnásobte množství ingrediencí.
Želé naplňte horkou vodou, promíchejte a nechte vychladnout.
Mražené třešně rozmrazte a opatrně z nich slijte přebytečnou šťávu.
Do hrnce nasypte cukr, přidejte vodu, máslo a kakao. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se přísady nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Vejce šlehejte tak dlouho, dokud se neudělají hrudky (asi 5-8 minut). Poté přidejte vychladlou čokoládovou směs a chvíli míchejte metličkou nebo mixérem. Přímo do mísy prosejeme suché přísady, přidáme špetku soli a na nízkých otáčkách mícháme dohladka.
Těsto nalijte do formy a pečte při 175 ºC asi 10 minut. 25-30 minut, dokud není tzv. suché.
Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte stranou. Želatinu naplňte vodou a nechte několik minut nabobtnat. Ohřejeme v mikrovlnné troubě, promícháme a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do zhoustnutí, poté přidáme prosátý moučkový cukr a čokoládový krém. Míchejte do hladka a pak tenkým pramínkem vlijte želatinu pokojové teploty. Nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu a lžící mícháme dohladka.
Lžící naneste krém na čokoládový dort a uhlaďte ho. Na krém položte třešně a vrch dortu potřete ztuhlým želé. Připravený moučník dejte na noc do lednice. Dobrou chuť.
0 komentářů