• Tato rostlina je obzvláště užitečná pro správnou funkci jater.

Rozmanitost nálevů, které dnes existují, je téměř stejně široká jako možnosti jejich použití. Ačkoli nejznámější jsou nálevy, jako je heřmánek, máta bahenní nebo lípa, mezi mnoha dalšími existují i jiné, méně známé, ale neméně užitečné. To je případ nálevu z ostropestřce mariánského neboli „borůvkového ostropestřce“.

Infuze ostropestřce mariánského: vlastnosti, výhody a proč byste ho měli pít každý den

Ostropestřec mariánský je rostlina pocházející z Evropy a obvykle roste na březích řek, v lesích a na loukách. Svůj název získala díky bílým žilkám a velkým, ostnitým listům. Ačkoli se obvykle konzumuje ve formě nálevů , lze jej nalézt také ve formě perorálních kapslí nebo tekutého extraktu. Jednou z jejích hlavních sloučenin je silymarin neboli silibinin, sloučenina, která dokáže odstraňovat toxické látky z jaterních buněk, takže je pro játra obzvláště prospěšná.

Přínosy

Kromě prospěšnosti pro játra je ostropestřec mariánský velmi užitečný i pro další zdravotní účely:

  • Snižuje hladinu glukózy v krvi.
  • Podporuje lepší trávení, protože má ochranné vlastnosti pro žaludeční sliznici.
  • Zabraňuje stárnutí díky svým antioxidačním vlastnostem.
  • Minimalizuje příznaky jaterních onemocnění, jako je cirhóza a hepatitida C, i když je zapotřebí dalšího výzkumu.

Denní konzumace této byliny je prospěšná, pokud se užívá v dostatečných dávkách. Doporučená denní dávka ostropestřce mariánského je maximálně tři šálky denně, užívané v malých dávkách. Způsob přípravy se příliš neliší od přípravy jiných nálevů: je třeba přivést vodu k varu, a když vře, přidat do ní nálev z ostropestřce mariánského a nechat 2-5 minut odstát (nádobu je lepší přikrýt víkem).

Možné vedlejší účinky

Infuze ostropestřce mariánského: vlastnosti, výhody a proč byste ho měli pít každý den

Stejně jako mnoho jiných rostlin může mít ostropestřec mariánský pro mnoho lidí nepříjemnou chuť, protože je mírně hořký. Z tohoto důvodu někteří odborníci na výživu doporučují kombinovat ho se sladidly nebo jinými potravinami, jako je citron nebo zázvor, aby se jeho chuť zlepšila.

Zneužívání této rostliny může mít negativní zdravotní účinky, které vedou k zažívacím potížím (průjem, zácpa, nevolnost, zvracení a/nebo nadýmání břicha), svědění a bolestem hlavy. Kromě toho se tato bylina může vzájemně ovlivňovat s jinými léky, proto se doporučuje, abyste se poradili se svým lékařem, pokud podstupujete jakýkoli typ léčby.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *