Pojďme zjistit, co se stane, když maso před vařením neumyjete, a co se stane, když ho umyjete.

Mnoho hospodyněk před vařením maso nutně omývá pod vodou – věří, že se tak můžete zbavit bakterií. Podle profesionálních kuchařů to však není nutné nebo alespoň ne vždy. Vysvětlíme vám, proč byste maso před vařením neměli omývat a v jakých případech je to lepší.

Je opravdu nutné maso před vařením omývat: odpověď vás překvapí

Je nutné omývat maso po rozmrazení a čerstvé maso?

Kuchaři tvrdí, že pokud jste si jisti kvalitou masa, neměli byste ho mýt. A uvádějí k tomu spoustu argumentů:

  • Tepelné zpracování ničí choroboplodné zárodky v mase (když teplota uvnitř výrobku dosáhne 55-60 °C), takže ho není třeba omývat před smažením, vařením, pečením a dušením;
  • Grilování nebo marinování steaků maso dezinfikuje, stejně tak působí i solný nálev (např. při solení nebo uzení masa);
  • Mražené maso je při nízkých teplotách zničeno bakteriemi, proto není třeba maso po rozmrazení umývat.

Co se stane, když maso umyjete? Při kontaktu výrobku s vodou dochází k narušení tzv. maillardovy reakce mezi cukry a kyselinami. V důsledku této reakce se při teplotě 110 °C na mase vytvoří růžová krusta, zatímco šťáva a chuť zůstávají uvnitř. Při teplotě 100 °C se však voda z omytého kusu masa odpaří, takže se žádná kůrka nevytvoří.

Je opravdu nutné maso před vařením omývat: odpověď vás překvapí

Dalším argumentem ve prospěch mytí masa je situace, kdy jste jej koupili například na trhu a na výrobku jsou úlomky kostí nebo třísky. Pak byste je měli oklepat nebo výrobek omýt. Musím z masa umýt krev? Poté jej nezapomeňte osušit papírovou utěrkou.

Kategorie: Recepty a nápoje

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *