Co kdybyste se na jaře konečně vzdali piva ve prospěch zdravého slunečního nápoje? Alexandra Murisa, nutriční terapeutka a odbornice na výživu, se podrobně věnuje této alternativě.

Vyzkoušeli jste v poslední době nealkoholické alternativy a nebyli jste si jisti jejich účinností? Zatímco většina z nich se ukázala být bez chuti, zdá se, že jeden nápoj splňuje očekávání. Projděte si jeho výhody a nevýhody.

Přirozeně sycený a kořeněný nápoj

Lahodný, zdravý, šumivý: tohle je módní nápoj, který stojí za to si v létě osvojit

Mnoho uživatelů internetu si pochvaluje zdravotní účinky zázvorového piva. Přirozeně sycený (díky kvašení) a pro trávení užitečný nápoj obsahuje superpotravinu – zázvor, který reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje průchodnost.

Tato bylina má také anxiolytické a sedativní účinky, čímž podporuje kvalitní spánek. A konečně, zázvor údajně tonizuje, stimuluje a posiluje organismus a svým příznivcům nabízí bohatou, pikantní a žízeň zahánějící chuť.

Zázvorové pivo, které neobsahuje alkohol, aditiva, je výživné a často nepasterizované, se tak zdá být „ideálním“ jarním nápojem. Je však bezpečné pít ho bez počítání? Tuto otázku jsme položili nutriční specialistce Alexandře Murisi.

Alternativa bohatá na probiotika

Podle odbornice zůstává zázvorové pivo, vyráběné ze sycené vody, čerstvého zázvoru, bílého cukru, okyselovadla a někdy i kvasnic, „ dobrou alternativou průmyslových limonád “ . Zázvorové pivo zůstává „ méně sladké než klasické limonády, zejména když je fermentace dokončena “ .

Navíc „ neobsahuje žádné přísady ani barviva, která by mohla být škodlivá nebo dokonce karcinogenní, což je skutečné plus“.

Zázvorové pivo: kdo ho může pít?

Podle odborníka je přítomnost zázvoru výhodou „ pro lidi se sklonem k zažívacím potížím (nevolnost) “. „ Navíc fermentovaný charakter tohoto nápoje umožňuje produkci probiotik, která jsou prospěšná pro naši střevní mikroflóru. V neposlední řadě je zázvor známý svými přirozenými protizánětlivými vlastnostmi „.

Lahodný, zdravý, šumivý: tohle je módní nápoj, který stojí za to si v létě osvojit

Co dalšího je na tomto nápoji dobrého? Nepasterizované pivo (některé řemeslné značky z něj dělají svou ochrannou známku).

Tímto způsobem si zachovává mikroorganismy (probiotika) prospěšné pro trávení a imunitu, které by při pasterizaci z velké části zmizely, „ vysvětluje odborník.

Na druhou stranu zázvorové pivo zůstává nápojem „ obsahujícím cukr, zejména pokud není fermentace dokončena nebo pokud je tento přidán až po fermentaci “.

Pozornost věnujte také jeho výrobě a správnému skladování: „ pokud nápoj nebyl pasterizován, snáze se v něm množí choroboplodné zárodky,“ varuje odborník. A konečně, tento nápoj obsahuje díky svému kvašení malé množství přírodního alkoholu: „ není proto vhodný pro děti, těhotné ženy nebo osoby trpící závislostí na alkoholu a abstinenčními příznaky. Není vhodný ani pro diabetiky, protože jeho glykemický index je příliš vysoký,“ uzavírá odborník na výživu.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *