Mnoho citrusových plodů, zejména těch dovážených, obsahuje imazalil, fungicid, který má plody chránit před plísněmi. Ačkoli je jeho použití schváleno, bylo zjištěno, že je potenciálně karcinogenní a že je obtížné jej ze slupky zcela odstranit. Přečtěte si, na co si dát pozor a jak omezit riziko.

Možná je to váš citron. Zjistěte, co je imazalil a zda se ho máte bát.

To, co chrání citrony před plísní, vám může škodit, a většina lidí o tom ani neví.

Citrony jsou spojovány se zdravím, imunitou a svěžestí – ale jsou opravdu tak neškodné? Stále častěji se mluví o imazalilu, látce, která se používá k ochraně citrusových plodů před plísněmi. Problém je, že může mít i vedlejší účinky na naše zdraví. Co přesně je tato látka zač a měli bychom se jí vyhýbat? Podívali jsme se, co říká věda.

Co je imazalil a proč se používá?

Imazalil je syntetický fungicid používaný především k ošetření citrusových plodů, jako jsou citrony, pomeranče a grapefruity, po sklizni. Jeho hlavním účelem je zabránit rozvoji plísní a prodloužit trvanlivost ovoce během přepravy a skladování.

Je účinný, a proto se hojně používá u velkých exportních plodin. Problémem je, že zůstává na slupce ovoce a je obtížné ji zcela odstranit i při běžném mytí.

Potenciální zdravotní rizika

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) klasifikuje imazalil jako možný karcinogen (skupina C – možná karcinogenita pro člověka). Studie na zvířatech prokázaly, že je toxický pro játra a způsobuje poruchy hormonů.

Může také způsobit podráždění kůže, očí a dýchacích cest, zejména při častém kontaktu. Největší riziko je spojeno s dlouhodobou konzumací ovoce obsahujícího rezidua imazalilu, zejména pokud se slupky používají k výrobě čaje, pečiva nebo tinktur.

Jsou citrusové plody bezpečné?

Ano, pokud jste opatrní. Imazalil se nachází především ve slupce citrusových plodů, takže šťáva a dužina obvykle obsahují stopová množství této látky. Evropská unie a Spojené státy mají na ochranu spotřebitelů stanoveny limity reziduí pesticidů (MRL).

Riziko se zvyšuje, pokud používáte citronovou nebo pomerančovou kůru při pečení, do džemů nebo čaje. V takových případech byste měli používat bio ovoce nebo kůru důkladně očistit a spařit vroucí vodou.

Jak si vybrat a co dělat v praxi?

Možná je to váš citron. Zjistěte, co je imazalil a zda se ho máte bát.

Nejbezpečnější je vybírat citrusové plody označené jako „bio“ nebo „nekonzervované“, zejména pokud plánujete použít jejich kůru. V obchodech jsou na obalech často uvedeny informace o vosku nebo ochranných prostředcích – vyplatí se je zkontrolovat.

Před použitím běžných citronů a pomerančů se doporučuje je důkladně očistit, opláchnout pod teplou vodou nebo ještě lépe spařit vroucí vodou. Pokud si nejste jisti původem ovoce, nepoužívejte kůru, pouze šťávu nebo dužinu.

Imazalil je účinný prostředek na ochranu citrusů před plísněmi, ale může být nebezpečný pro vaše zdraví, zejména pokud sníte kůru. Výběrem bio ovoce, jeho důkladným omytím v supermarketu a vyhýbáním se konzervovaným slupkám v kuchyni můžete riziko minimalizovat, aniž byste se museli vzdát citrusových plodů ve svém jídelníčku.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *