Když nevíme, co udělat k bezmasé večeři, často volíme bramboráky. Dělají se snadno, suroviny máme většinou po ruce a samozřejmě všem chutnají. Recept však můžete trochu pozměnit a chuť bude ještě lepší.
Bramborové lívance jsou jedním z těch jednoduchých jídel, která mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři. Nejraději bychom si je dali k obědu, ale nikoho by neurazilo, kdybychom je podávali k večeři. Má to jednu podmínku: nejlépe chutnají přímo z pánve. Proto je to jídlo, které je pevně spojeno s domácí kuchyní. Každý je vaří trochu jinak, často jde o rodinné recepty, ale všechny obvykle chutnají skvěle.
Nejlepší přísady do bramboráků
Základní recept na bramboráky je krátký. Budete potřebovat brambory, mouku a vejce. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě brambory, které by měly být moučné a škrobnaté. Díky tomu palačinky neabsorbují příliš mnoho tuku a budou křupavé.
Jak připravit cuketu na palačinky?
Před lety byla cuketa považována hlavně za léčivou přísadu. Dnes ji však používáme v mnoha pokrmech, od sladkých až po slané. Skvěle se hodí i do bramboráků. Je lehce stravitelná, málo kalorická a má jemnou a šťavnatou dužinu. Dodává mu zajímavou, svěží chuť.
Čerstvé a pevné cukety se hodí do palačinek. Připravuji ji stejně jako brambory, jen ji nastrouhám na hrubém struhadle. U obou druhů zeleniny je důležité je dobře vymačkat. Cukety obsahují hodně vody a v palačinkách jí nemůže být příliš mnoho. Proto je dobře vymačkejte a také je vložte do síta, lžící je stlačte a nechte zbylou vodu odtéct.
Bramborové lívance s cuketou
Ingredients:
- 750 g brambor,
- 1 cuketa,
- 1 cibule,
- několik snítek kopru nebo zelené cibulky (nepovinné),
- 1 vejce,
- 4-5 lžic mouky,
- sůl a pepř podle chuti,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle nebo použijeme kuchyňský robot. Nemícháme, necháme pět minut odležet. Poté vzniklou šťávu scedíme.
- Nastrouhejte také cuketu. Vymačkejte přebytečnou vodu.
- Cibuli a bylinky nakrájejte velmi najemno. Připravenou zeleninu smíchejte s bramborami.
- Poté přidejte mouku a vejce a vše promíchejte.
- Palačinkovou směs osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej.
- Smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Položte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
0 komentářů