Když nevíme, co udělat k bezmasé večeři, často volíme bramboráky. Dělají se snadno, suroviny máme většinou po ruce a samozřejmě všem chutnají. Recept však můžete trochu pozměnit a chuť bude ještě lepší.

Nastrouhám 2 druhy zeleniny a smíchám je s několika přísadami. Tyto palačinky jsou ideální na pátek.

Bramborové lívance jsou jedním z těch jednoduchých jídel, která mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři. Nejraději bychom si je dali k obědu, ale nikoho by neurazilo, kdybychom je podávali k večeři. Má to jednu podmínku: nejlépe chutnají přímo z pánve. Proto je to jídlo, které je pevně spojeno s domácí kuchyní. Každý je vaří trochu jinak, často jde o rodinné recepty, ale všechny obvykle chutnají skvěle.

Nejlepší přísady do bramboráků

Základní recept na bramboráky je krátký. Budete potřebovat brambory, mouku a vejce. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě brambory, které by měly být moučné a škrobnaté. Díky tomu palačinky neabsorbují příliš mnoho tuku a budou křupavé.

Jak připravit cuketu na palačinky?

Před lety byla cuketa považována hlavně za léčivou přísadu. Dnes ji však používáme v mnoha pokrmech, od sladkých až po slané. Skvěle se hodí i do bramboráků. Je lehce stravitelná, málo kalorická a má jemnou a šťavnatou dužinu. Dodává mu zajímavou, svěží chuť.

Čerstvé a pevné cukety se hodí do palačinek. Připravuji ji stejně jako brambory, jen ji nastrouhám na hrubém struhadle. U obou druhů zeleniny je důležité je dobře vymačkat. Cukety obsahují hodně vody a v palačinkách jí nemůže být příliš mnoho. Proto je dobře vymačkejte a také je vložte do síta, lžící je stlačte a nechte zbylou vodu odtéct.

Bramborové lívance s cuketou

Nastrouhám 2 druhy zeleniny a smíchám je s několika přísadami. Tyto palačinky jsou ideální na pátek.

Ingredients:

  • 750 g brambor,
  • 1 cuketa,
  • 1 cibule,
  • několik snítek kopru nebo zelené cibulky (nepovinné),
  • 1 vejce,
  • 4-5 lžic mouky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle nebo použijeme kuchyňský robot. Nemícháme, necháme pět minut odležet. Poté vzniklou šťávu scedíme.
  2. Nastrouhejte také cuketu. Vymačkejte přebytečnou vodu.
  3. Cibuli a bylinky nakrájejte velmi najemno. Připravenou zeleninu smíchejte s bramborami.
  4. Poté přidejte mouku a vejce a vše promíchejte.
  5. Palačinkovou směs osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej.
  6. Smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Položte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *