Na velikonočním stole se tradičně podává pečené maso. Ty, které připravujeme sami, jsou bezkonkurenční. I když to dá trochu práce, před svátky se tohoto úkolu ujmeme. Máme pro vás recept na vynikající šunku naloženou v nálevu.

Tak lahodnou a chuťově výraznou šunku, která se nejprve naloží do slaného nálevu a pak upeče, nenajdete v žádném obchodě. Pro dosažení stoprocentní chuti ji můžete připravit s oblíbeným kořením. Hodí se k obědu, například na první svátek vánoční, podávaná teplá. Hodí se také jako studená svačina. Jeho chuť ještě více zvýrazní křen, brusinky nebo tatarská omáčka.

Nejprve je marinujte a pak upečte. Šunka ještě nikdy nebyla tak křehká a chutná

Solný nálev dodá chuť

Díky čemu je domácí šunka chutná a křehká? Je to velmi jednoduchý postup před pečením. Řeč je o solném nálevu. Prodlužuje čerstvost masa a zároveň mu dodává chuť. Tato metoda je známá již po staletí a kdysi patřila k nejoblíbenějším způsobům konzervace masa. Dnes už je trochu zapomenutá, ale rozhodně stojí za to si ji před svátky připomenout. Díky solnému nálevu bude šunka nejen mnohem chutnější, ale také křehčí.

Jak připravit slaný nálev?

Příprava slaného nálevu je velmi snadná. Stačí jen dodržet stanovené poměry. Na každý kilogram šunky budete potřebovat 1 litr vody a 2 lžíce soli (40 g). Můžete do něj přidat své oblíbené koření. K vepřovému masu se hodí zejména sladký pepř, bobkový list a hřebíček . Šunka by měla být v marinádě uložena 48 hodin. Stejným způsobem lze připravit i jiné druhy masa, například drůbeží nebo telecí.

Šunka naložená ve slaném nálevu

Nejprve je marinujte a pak upečte. Šunka ještě nikdy nebyla tak křehká a chutná

Složení: 

  • 1,5 kg vepřové šunky,
  • 1,5 litru studené vody,
  • 4 polévkové lžíce soli,
  • 5 stroužků česneku,
  • 1 cibule,
  • 15 zrnek pepře,
  • 4 papričky oregana,
  • 2 bobule jalovce,
  • 4 bobkové listy,
  • 6-8 hřebíčků.

Kromě toho:

  • 4 lžíce oleje,
  • majoránka podle chuti,
  • česnek podle chuti,
  • sůl, pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Slaný nálev připravíme smícháním studené vody se solí a kořením. Přidáme nakrájenou cibuli a stroužky česneku.
  2. Maso naplňte nálevem, přikryjte víkem a dejte na 48 hodin do chladničky. Během této doby je několikrát obraťte.
  3. Poté šunky vyjměte, důkladně je osušte a potřete olejem, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.
  4. Šunku přendejte do žáruvzdorné nádoby a přikryjte ji. Šunku pečte asi 40 minut při teplotě 200 °C.
  5. Poté teplotu snižte na 150 °C a šunku pečte další hodinu bez zakrytí. Během pečení se doporučuje šunku polévat omáčkou, vodou nebo vývarem.
  6. Po upečení formu opět přikryjte a šunku nechte asi 10 minut odležet. Během této doby se šťáva rovnoměrně rozdělí a pečeně bude šťavnatá.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *