Vědci z hamburské botanické zahrady každoročně objevují nejjedovatější rostlinu na světě. To má lidem pomoci uvědomit si, jak málo toho vlastně o rostlinách kolem nás víme. Letošní vítěz byl skutečným překvapením! Zvlášť proto, že je to jedna z nejoblíbenějších pochutin v České republice!
Co je to plebiscit?
Ovocné a zeleninové záhony, dokonale zastřižené živé ploty, minizahrádky, květinové řady a kvetoucí keře. Pro mnoho milovníků rostlin jsou zahrady zdrojem hrdosti a místem, kde si mohou odpočinout po dlouhém dni v práci. I když ne každý se rád hrabe v záhonech, pohled na bujně osázenou zahradu zvedne náladu každému. Ne všichni amatérští zahradníci však vědí, jaké rostliny pěstují. Proto vědci z Botanické zahrady v Hamburku každoročně vybírají nejjedovatější rostlinu světa. Cílem plebiscitu je zvýšit povědomí o toxicitě rostlin, které pěstujeme na svých domácích zahradách.
Odborníci každoročně sestavují seznam rostlin s toxickými účinky a poté hlasováním vybírají „vítěze“. Podle pravidel soutěže může být rostlina nominována pouze jednou za pět let a oceněná rostlina se nemůže o titul ucházet znovu v dalších ročnících.
Je jedlá, nebo jedovatá? Kde je pravda?
V roce 2025 získaly titul „Nejjedovatější rostlina roku“ kešu oříšky, které většina z nás zná jako chutnou a zdravou svačinku. Tyto ořechy rostou na stromu kešu západní (Anacardium occidentale ), který roste v tropických oblastech Jižní Ameriky, zejména v severovýchodní Brazílii. Kešu se dnes pěstují ve většině tropických zemí.
Ačkoli jsou kešu ořechy prodávané v obchodech bezpečné, problém nastává u syrových semen. Nepražená semena kešu a jejich skořápky obsahují kardol, toxický olej, který může způsobit vážné podráždění sliznic. Konzumace syrových kešu oříšků způsobuje silné bolesti žaludku a kontakt se slupkou plodů může vyvolat bolestivé alergické kožní reakce připomínající popáleniny druhého stupně.
V každém případě stojí za to zařadit je do svého jídelníčku.
Kešu ořechy dostupné na pultech obchodů jsou bezpečné ke konzumaci. Než se dostanou na pulty obchodů, jsou zpracovány – usušeny a opraženy – takže již nejsou toxické.
Pokud jsou kešu oříšky vaší oblíbenou svačinkou, jistě vás potěší i to, že jsou velmi zdravou volbou!
- Obsahují nenasycené mastné kyseliny, jejichž pravidelná konzumace je zdraví prospěšná.
- Dodávají vaší stravě hořčík, železo a zinek, které podporují činnost mozku.
- Díky obsahu mědi v kešu oříšcích můžete očekávat zlepšení zdraví pokožky.
- Mají vysoký obsah bílkovin a vysoký obsah kalorií, takže jsou výbornou volbou zejména pro fyzicky aktivní lidi.
Kešu jablko je část kešu stromu, kterou v českých obchodech nenajdete. Důvodem je především vysoká citlivost tohoto ovoce, které se ihned po utržení začíná kazit. Přesto jsou kešu jablka jedlá a bohatá na vitamin C. Jsou podobná jablkům z kešu sadu, mají nakysle sladkou chuť a vláknitou, šťavnatou strukturu. V Indii se používají na výrobu šťáv, džemů a místních alkoholických nápojů.
0 komentářů