Začínající, a nejen začínající, zelináři si často stěžují, že okurky hořknou i při zdánlivě správné zálivce. Dnes vám však řekneme, co může být příčinou.
Všechno je to o našich návycích.
Hořké okurky na záhoně především kvůli stresu, který se projevuje teplotními rozdíly, nedostatkem vody nebo silným spalujícím sluncem.
Mimochodem, pokud žijete v jižních oblastech naší země, je docela rozumné uspořádat ochranu okurek před spalujícím slunečním světlem, k tomu můžete použít „zelená křídla“ kukuřice nebo slunečnice. Tyto rostliny se vysazují podél záhonů s okurkami a chrání zeleninu před sluncem.
Pokud jde o zalévání, mnoho pěstitelů zeleniny ho provádí výhradně večer. Hořkost z toho však nikam nezmizí.
Proto zkušení jezináři radí zalévat okurky ráno, a to teplou vodou. Pokud během dne uvidíte, že okurky kroutí listy (vadnou), nemusíte se znepokojovat, je to přirozená obrana rostlin před horkem.
Pokud do večera listy nenaberou turgor, doporučujeme je zalít.
Abyste zabránili rychlému odpařování vlhkosti, záhony zamulčujte. Zachráníte tím také kořenový systém před přehřátím.
Také zkušení dachaři dávají další důležitou radu: nedotýkejte se větví rukama. Váš dotek může keře traumatizovat a okurky začnou produkovat cucurbitacin, látku, která je zodpovědná za hořkost.
Pokud se hořkost již objevila, nespěchejte s vyhozením plodiny. Okurky namočte na 2 hodiny do studené vody – tím se sníží koncentrace cucurbitacinu.
A ještě jedna důležitá rada. Pro výsadbu a pěstování je lepší vybírat nikoli odrůdy, ale hybridy, jsou odolnější vůči teplotním výkyvům a stresu. Abyste si nemuseli lámat hlavu nad tím, proč jsou okurky hořké a co s tím.
0 komentářů