Rodinná setkání jsou během Velikonoc tradicí. Na stolech vládnou lahodné koláče a jedním z tradičních svátečních pečiv je babka – teoreticky jednoduchá na přípravu, ale ne vždy úspěšná. Jak ji udělat, aby nebyla příliš suchá?

Do Velikonoc zbývá už jen několik dní, a tak jsou to poslední chvíle na přípravu svátečního pečiva. Jedním z nich je „babka“, kterou si mnoho lidí dává do velikonočního košíku. Existuje mnoho receptů – pečeme pískové buchty, mozaikové buchty, majonézové buchty, citronové buchty a mnoho dalších. Ty nejchutnější jsou vlhké a nadýchané. Dosáhnout tohoto výsledku není vždy snadné, ale stačí znát několik triků, které zvýší pravděpodobnost, že letošní babka bude chutnat dokonale.

Osvědčené postupy pro dokonalé velikonoční pečivo. Jak se vyhnout vysychání?

Ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Při přípravě babky je velmi důležité dodržovat poměry uvedené v receptu. Ani pečlivé odměření ingrediencí však nepomůže, pokud je vyndáte rovnou z lednice. Všechny produkty potřebné k pečení babky, jako je tuk a vejce, je třeba vyndat předem a nechat je ohřát na pokojovou teplotu. V opačném případě by se vařená hmota mohla srazit.

Fáze přípravy velikonoční babky. Smíchání tuku a cukru

Prvním krokem při přípravě velikonoční babky je smíchání cukru a tuku do homogenní hmoty. V tomto případě může být tukem margarín, máslo, rostlinný olej nebo dokonce majonéza. Přidáme ho do mísy a před smícháním s další ingrediencí ho provzdušníme, aby bylo nadýchané a nemělo hrudky. Jakmile se směs stane homogenní, postupně za stálého míchání přidáváme cukr. Může trvat několik minut, než se vše spojí, zkřehne a bude co nejhladší. Čím homogennější hmota bude, tím větší je šance, že získáte nadýchaný koláč.

Velikonoční kulička. Pořadí přidávání ingrediencí

Dalším krokem po smíchání tuku a cukru jsou vejce. Před jejich přidáním do hmoty je vhodné je vyšlehat metličkou do pěny. Poté je opatrně přidejte do mísy a smíchejte s ostatními přísadami – tento krok nevyžaduje dlouhé míchání. Po tomto kroku je čas přidat hlavní ingredience.

Jak se chránit před petrželí?

Přidání mouky do hmoty a hnětení těsta je krok, který při nesprávném postupu může vést k hrudkovité hmotě. Proč? Pokud se mouka hněte příliš dlouho, uvolňuje se z ní lepek. Proto je lepší přidat všechny ostatní suché přísady najednou, aby se zkrátila doba míchání. Kromě toho se vyplatí ji nejprve prosít. Postupně se přidává do hmoty a jemně se promíchá.

Osvědčené postupy pro dokonalé velikonoční pečivo. Jak se vyhnout vysychání?

Teplota pečení velikonočního kulicha

Správné promíchání ingrediencí však nepomůže, pokud se kulich peče při příliš vysoké teplotě. V takovém případě může nejen vyjít suchý, ale také se spálit, získat spálenou kůrku nebo se dokonce uvnitř rozmočit. Abyste tomu předešli, nastavte nejprve troubu na 150 stupňů a předehřejte ji, pak ji otevřete, vložte do ní koláč a zvyšte teplotu na 170 stupňů. Pokud se na povrchu koláče začne tvořit kůrka, dalším krokem je opatrné snížení teploty o 10-15 stupňů. Tím zabráníte popraskání povrchu koláče.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *