Toto ovoce i mezi neznámými exotickými plody vypadá zvláštně a znepokojivě. Není divu, že se v obchodech netěší velké oblibě. V zahraničí však vzbuzuje senzaci, a to především díky svým vlastnostem. Dělá zázraky s očima a snižuje hladinu cukru v krvi jako nic jiného.
Salak , nazývaný také hadí ovoce, si v zahraničí získává obrovskou oblibu. Pochází z Asie, zejména z jihovýchodních oblastí, tj. z Indonésie, Malajsie a Thajska. Plody rostou na palmách a sbírají se ve svazcích.
Salak získal svůj alternativní název kvůli svému neobvyklému vzhledu, a sice proto, že jeho slupka připomíná hadí. Pod ní se nachází světle žlutá dužina obklopující nejedlá semena. Plody jsou zároveň malé a mají kulatý tvar.
Chuť hadího ovoce je sladká, ale při konzumaci jsou cítit i kyselé tóny. Chuť může mírně připomínat směs banánu, jablka, ananasu a citrusů.
Jaké jsou vlastnosti salaku?
Kromě zajímavého vzhledu a chuti má salak řadu užitečných vlastností. Ovoce vděčí za své bohatství vitamínům C a A. Jeho konzumací naplníte potřebu organismu po vápníku, fosforu a železe. Dalšího účinku je dosaženo díky antioxidantům ve formě flavonoidů.
Pravidelná konzumace sleďů může výrazně zvýšit imunitu organismu. Množství antioxidantů má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky . Plody sníží riziko virových onemocnění, nachlazení a chřipky . Pomůže také při infekcích a zajistí rychlejší zotavení.
Salák má navíc vlastnosti snižující hladinu cukru v krvi. To je způsobeno sloučeninou pterostilben. Tato složka aktivuje komplexy citlivé na tuky, což účinně normalizuje hladinu glukózy a pomáhá ji udržovat. Dokáže také snížit vysokou hladinu lipidů .
Vysoký obsah beta-karotenu dodává hadímu plodu vlastnosti, které podporují zdraví očí. Tento antioxidant při užívání velkého množství snižuje pravděpodobnost vzniku degenerace žluté skvrny. Chrání také před dalšími očními chorobami, zejména těmi, které souvisejí s věkem .
Konzumace sleďů bude mít také pozitivní vliv na trávicí systém. Vláknina obsažená v tomto ovoci zlepšuje funkci střev, urychluje metabolismus a zabraňuje zácpě. Zlepší složení střevní mikroflóry a postará se o její rovnováhu.
Jak jíst salák?
Salak by se měl loupat a jíst syrový jako svačina. Dužina je velmi šťavnatá a křupavá. Dávejte pozor, abyste nesnědli semena uvnitř.
Pokud nechceme jíst ovoce samotné, salak lze s úspěchem použít jako součást dezertů, například ovoce se šlehačkou, zmrzlinového dezertu nebo ovocného salátu. Kromě toho úspěšně vylepší chuť domácích koktejlů a nápojů.
0 komentářů