Velikonoční holubička s krémem je jedním z těch receptů, které jsou úžasně jednoduché a zdravé. Pokud hledáte originální alternativu k tradiční kolomazi, ale přesto chcete podávat něco výjimečného a chutného, jste na správném místě!

O tento recept jsem se rozhodla podělit poté, co jsem experimentovala s různými variantami velikonočních dezertů, jako jsou velikonoční briošky, buchty bez dlouhého kynutí a dezerty s krémem. V tomto receptu se snoubí jemnost brioškového těsta s krémovou konzistencí lahodné pudinkové náplně a výsledkem je chuť oslav, rodiny a lásky.

PASCHAL Holub se smetanou

Nejneobvykleji začneme s jednoduchým, měkkým, chuťově výrazným těstem, které proměníme v mnoho malých měkkých kuliček, z nichž každá má jádro ze zmraženého krému. Kuličky pak vložíme do formy na holubičky, přetvoříme a upečeme. Zní to složitě, ale ve skutečnosti je to jednodušší, než si myslíte!

Proč si tento recept zamilujete:

Nevyžaduje profesionální mixér

Lze ho připravit během jednoho dne

Skvěle se hodí jako dárek nebo ho můžete podávat jako překvapení pro každého

Dobře vydrží několik dní (a ještě se zlepšuje!).

Ingredience na velikonoční holubici se smetanou

Na krém

500 ml mléka

4 žloutky

100 g cukru

50 g kukuřičného škrobu

kůra z 1 citronu

Na brioškové těsto

500 g mouky

80 g cukru

2 vejce

1 žloutek

100 g másla

180 ml mléka

12 g čerstvých pivovarských kvasnic

1 citron

1 špetka soli

Na zdobení

moučkový cukr

krystalový cukr

Kroky k přípravě PASCHALOVÉHO holoubka se smetanou.

Připravte krém:

V hrnci přiveďte mléko a citronovou kůru k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a pomalu přilévejte přecezené horké mléko. Vše dejte zpět na oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Nalijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.

Jakmile krém vychladne, vytvarujte z něj kuličky (lžící nebo cukrářským sáčkem) a dejte je do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Připravte brioškové těsto:

V teplém mléce rozpustíme droždí. V planetárním mixéru (nebo ručně) smíchejte mouku s cukrem, vejci a mlékem s droždím. Po malých kouscích přidávejte měkké máslo, dokud nezískáte hladkou a stejnorodou směs. Přidejte pomerančovou kůru a špetku soli. Nechte kynout pod pokličkou 2 hodiny (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).

Vytvarujte kuličky:

Těsto rozdělíme na 20-22 dílků. Každý kousek lehce stlačte, vložte do něj zmraženou kuličku krému a důkladně ho stlačte, aby vznikla hladká koule.

Vložte do formy:

Vložte kuličky do formy na holubice v malé vzdálenosti od sebe. Přikryjeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (asi 1-2 hodiny, v závislosti na pokojové teplotě).

Příprava: Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části: 

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30-35 minut. Pokud pokrm v polovině pečení příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem. Vyjměte z trouby a před posypáním moučkovým cukrem nechte zcela vychladnout.

PASCHAL Holub se smetanou

 

Jak uchovat velikonoční krém z colomby

Po uvaření a vychladnutí jej můžete uskladnit:

V pevně uzavřeném sáčku vydrží 3-4 dny.

V lednici, pokud je horký, přičemž dbejte na to, aby byl dobře uzavřený.

Můžete ho také zmrazit v plátcích, již rozdělený na porce.

Varianty, které stojí za vyzkoušení

Kolomba s krémem a čokoládou: do těsta přidejte čokoládové lupínky.

Pistáciová varianta: místo klasického krému použijte pistáciový krém.

Bez laktózy: použijte rostlinné mléko a máslo bez laktózy.

S citronovým krémem: pro svěží a aromatickou verzi.

Vaření velikonoční holubičky s krémem pro mě bylo láskou na první pohled. Nejenže je to snadný recept, který zvládne každý, ale je také úžasný a opravdu chutný. Pokud chcete své hosty překvapit něčím domácím a uvařeným od srdce, je tato colomba ideální volbou.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *