Kolagen mají všichni na jazyku.

Nejenže vypíná pokožku, ale také posiluje klouby. Doplňky stravy můžeme koupit všude: v lékárnách, drogeriích, a dokonce i v obchodech s potravinami. Jsou však doplňky stravy nutností? Dermatolog uvedl pět potravin, které jsou přirozenými zásobárnami kolagenu nebo přímo ovlivňují jeho tvorbu. Osobně volím zeleninové a ovocné varianty a kolagenový vývar nechávám pro opravdové labužníky.

Pět potravin, které vám pomohou doplnit zásoby kolagenu. Můj výběr

  • Kolagenové doplňky se v poslední době staly velmi módní. Než je začneme používat, stojí za to podívat se, jaké živiny získáváme z jídla.
  • Dermatologové vybrali pět nejlepších přírodních zdrojů kolagenu. Mezi nimi byl i kolagenový vývar.
  • V případě kolagenu jsou důležité i další složky, které stimulují tvorbu kolagenu.

Proč potřebujeme kolagen?

Kolagen je hlavní stavební bílkovinou, tvoří až 30 %. všech bílkovin. Nachází se v kůži, kostech, šlachách, rohovkách, zubech a cévách. Bohužel hladina kolagenu v těle není stálá. Začíná pomalu klesat po 25. roce života, což obvykle zaznamenáme až ve věku 40-50 let, kdy naše kůže ztrácí pružnost a v kloubech slyšíme charakteristické „křupání“.

Farmaceutický trh nabízí mnoho kolagenových doplňků v různých formách, které pomáhají zvýšit produkci kolagenu. Vyplatí se také přehodnotit svůj jídelníček, protože stravovací návyky mohou ovlivnit i obnovu kolagenu.

Pět přírodních zdrojů kolagenu podle dermatologa

Dermatolog Dr. Gurwin sdílí na sociálních sítích různé tipy pro udržení zdravé pleti. V jednom videu zveřejněném na Instagramu uvedla pět potravin, které podle ní zvyšují produkci kolagenu a jsou účinnější než doplňky stravy. Na seznamu dermatoložka uvedla např:

  • kolagenový vývar,
  • ryby a kuřecí maso,
  • citrusové plody a bobulovité ovoce,
  • vaječné bílky,
  • listová zelenina.

Přírodní zdroje kolagenu – kolagenový vývar

Podle doktora Gurwina je nejlepším zdrojem přírodního kolagenu kolagenový vývar (kolagenový bujón). Vývar se připravuje z kostí, kuřecích stehen a vnitřností. Doporučuje se zejména lidem s kloubními problémy, ale pozitivně působí i na pleť. Způsob přípravy kolagenového vývaru i jeho chuť však nemusí vyhovovat každému. I já patřím do této skupiny.

Přírodními zdroji kolagenu jsou ryby a kuřecí maso.

Kolagen se nachází ve šupinách i v kůži, proto je při konzumaci ryb nebo kuřete nevyhazujte, ale snažte se je jíst celé. Tato možnost nebude fungovat pro každého, stejně jako pravidelná konzumace kolagenového vývaru.

Mezi přírodní zdroje kolagenu patří citrusové plody a bobuloviny

Pět potravin, které vám pomohou doplnit zásoby kolagenu. Můj výběr

Živočišné produkty jsou přirozeným zdrojem kolagenu. Pro jeho tvorbu v těle jsou nezbytné další sloučeniny, včetně vitaminu C, který se ve velkém množství nachází v citrusových plodech a bobulovinách. Zdrojem této látky je také paprika. Pro mě je to nejlepší volba, zejména po zimě, kdy moje zašedlá pleť potřebuje přírodní injekci vitaminu C.

Přírodními zdroji kolagenu jsou vaječné bílky

Dermatolog uvedl vaječné bílky jako jednu z potravin, které stimulují tvorbu kolagenu. Jsou zdrojem prolinu. Jedná se o aminokyselinu, která se podílí na syntéze kolagenu. Zvyšuje také jeho životnost.

Přírodní zdroje kolagenu – listová zelenina

Listová zelenina obsahuje chlorofyl, který je nezbytný pro fotosyntézu. Studie prokázaly, že může také podpořit tvorbu kolagenu, proto se konzumace listové zeleniny velmi doporučuje.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *