Je to málo známá potravina, která podporuje střevní tranzit, dodává energii a zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním.
Hlízy mají mnoho společného, například to, že jsou bohatým zdrojem sacharidů a pocházejí z Afriky, Ameriky a dalších zemí. batáty a brambory jsou dvě nejznámější hlíznaté rostliny. Existují však i další, které možná nejsou tak známé, ale mají mnoho vlastností, které z nich dělají superpotraviny. Jednou z nich jsou batáty.
Tato hlíza podobná manioku je bohatá na sacharidy, především škrob, který tvoří více než 70 % jejího složení. Jam roste v Jižní Americe, Africe, na Antilách a tichomořských ostrovech.
Tajná superpotravina: batáty
Jam má hrubší a tužší slupku než brambory nebo maniok, takže se hůře loupe. Díky přítomnosti komplexních sacharidů a vlákniny mají také nízký glykemický index. Proč je ale dobré ho jíst?
Vlastnosti batátů
Konzumace batátů má mnoho výhod. Od prevence srdečních onemocnění po zlepšení střevního tranzitu. Kromě toho, že je batát koncentrátem sacharidů, je řazen mezi energetické a 100% zdravé potraviny. Je proto vhodnou volbou pro sportovce, protože má vysoký obsah vlákniny a rostlinných bílkovin .
Jestli je však něčím proslulý, pak je to jeho vlastnost diosgenin, sloučenina, která zlepšuje růst neuronů a paměť i schopnosti učení.
Jak vařit batáty
- Chuťově se velmi podobá jiným hlízám, například bramborám. Nejčastěji se konzumuje vařený, pečený nebo grilovaný. Někteří lidé je dokonce smaží ve formě hranolků a jedí je mezi jídly.
Výživová hodnota batátů
- Kalorie: 118 kilokalorií.
- Tuky: 0,2 gramu.
- Sacharidy: 28 gramů.
- Bílkoviny: 1,5 gramu.
- Draslík: 816 miligramů.
- Vápník: 17 miligramů.
- Železo: 0,5 miligramu.
- Hořčík: 21 miligramů.
0 komentářů