Vepřovou krkovici často peču vcelku, protože je výborná jak teplá, tak studená s tatarskou omáčkou. Znám lidi, kteří tvrdí, že toto maso je tak křehké a chutné, že mu dávají přednost před vepřovou panenkou. Abychom však slyšeli takovou chválu, je třeba ji pořádně upéct.

Při jaké teplotě by se měla vepřová krkovice péct?

Při této teplotě peču pouze vepřovou krkovici. Je šťavnatá a snadno se roztírá pod vidličkou.

Vepřová krkovice je především tučnější než hřbet. Právě to jí však dodává takovou chuť a vůni. Navíc se snadněji připravuje. Těžko se vysušuje a není tak tvrdá jako podrážka. Stačí jen správná příprava a správná teplota pečení.

Vepřová krkovice vhodná k pečení

Vepřová krkovice není libové maso, ale má výživovou hodnotu. Je bohatá na bílkoviny, obsahuje vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je železo, zinek a hořčík. Zasytí na dlouhou dobu a dodá vám spoustu energie. Vepřová krkovice je díky své struktuře ideální na pečení, dušení a grilování. Její tuk zabraňuje vysušování masa při tepelné úpravě a zachovává si mnoho chuti. Na dovolenou je nejlepší ji péct vcelku. Vybírejte kus masa o hmotnosti přibližně 2 kilogramy, pečeně pak zůstane uvnitř šťavnatá.

Dokonalá vepřová krkovice

Jakmile máte ten správný kus vepřové krkovice, je třeba nezapomenout naplánovat přípravu odpovídajícím způsobem. Maso je třeba naložit do marinády, která zvýrazní jeho chuť a zachová jeho vlhkost. Důležité je také péct při správné teplotě. Ta ovlivňuje strukturu masa.

Jak připravit marinádu na vepřovou krkovici?

Vepřovou krkovici před pečením marinuji několik hodin, někdy i přes noc. Tento proces ovlivňuje především vnější vrstvu pečeně. Hlavní složkou marinády je olej, ale někdy můžete přidat pivo, víno, ocet, hořčici nebo rajčatový protlak. Vhodným doplňkem je také syrová zelenina, například cibule a mrkev. Kromě soli a pepře používám také hodně koření, vždy se hodí česnek, bobkový list, majoránka a paprika. Přidávám také čerstvé bylinky, například rozmarýn nebo tymián.

Při této teplotě peču pouze vepřovou krkovici. Je šťavnatá a snadno se roztírá pod vidličkou.

Tato teplota funguje dobře

Jakmile je krkovice dobře marinovaná, lze ji upéct. Nejdříve je však třeba maso opéct na rozpáleném tuku – nejlepší je použít vepřové sádlo, které „uzavře“ póry, a tím zachová všechny šťávy uvnitř. Poté krkovici vložíme do pečicího sáčku nebo formy a vložíme do předehřáté trouby. Podle mého názoru je nejlepší péct ve dvou fázích. Nejprve nastavím teplotu na 220 stupňů Celsia na půl hodiny, poté ji na zbývající dobu snížím na 160 stupňů. Krkovička tak získá opečenou kůrčičku, uvnitř se rovnoměrně propeče a neztratí vlhkost. Pod vidličkou se prostě rozpadá. Dobu pečení vepřové krkovice vždy počítám podle pravidla: 40-50 minut na každý kilogram masa.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *