Lněné semínko, považované za superpotravinu, je nejen levné, ale také účinné při léčbě mnoha nemocí. Jeho vlastnosti ocení zejména ženy ve zralém věku. Rozhodně se vyplatí je pít, ale kdy? Ujasněme si, zda zde záleží na denní době.
Lněná semínka jsou malá hnědá semínka, která majínavzdory svému nenápadnému vzhledu mnoho zdraví prospěšných účinků. Oceňují je zejména ženy po padesátce, protože pomáhají zmírňovat příznaky menopauzy. Obsahují lignany, rostlinné estrogeny, a omega-3 kyseliny, které mají protizánětlivé účinky. Tím však jejich přínosy pro zdraví nekončí.
Co obsahuje lněné semínko?
Lněné semínko je také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávicí systém, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a poskytuje dlouhodobý pocit sytosti. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku jsou nezbytné pro správné fungování organismu, ovlivňují mozek a oběhový systém a snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Lněné semínko obsahuje také vitaminy a minerální látky, jako je vitamin B, hořčík, draslík, vápník, železo a zinek, které podporují zdraví na mnoha úrovních.
Lněné semínko ve stravě
Lněná semínka lze snadno zařadit do jídelníčku. Lze je konzumovat syrové, vařené v páře, celé nebo mleté. Každý způsob má své vlastní výhody. Semínka jsou nejlépe stravitelná, když jsou namletá, a měla by být namleta těsně před konzumací, protože tuky ze semínek se rychle odpařují. Mletá lněná semínka se nejlépe konzumují syrová, přidávají se do salátů, sendvičů nebo koktejlů. Lze je také použít jako přísadu do koláčů, buchet a chleba. Dobře se hodí také například jako zahušťovadlo do masových kuliček.
Dalším oblíbeným způsobem využití těchto semínek je připravit z nich kaši. Pak je stačí zalít teplou vodou o pokojové teplotě. V tomto případě není třeba je mlít, protože sliz z vnější vrstvy lněného semínka snadno přechází do vody. Kaši je nejlepší pít spolu se semínky, která je třeba rozžvýkat, aby se do nich vstřebalo co nejvíce prospěšných látek.
Kdy pít lněné semínko?
Lněné semínko lze konzumovat ráno i večer, protože jeho příznivé účinky na organismus nezávisí na denní době. V některých případech je však vhodné věnovat pozornost době konzumace. Ranní dávky lněného semínka se doporučují při žaludečních potížích, jako je pálení žáhy, překyselení nebo bolesti žaludku. Kromě toho lze nálev ze lněného semínka nebo kisel konzumovat i na lačný žaludek. Pak bude mít ochranný účinek na žaludeční sliznici a podpoří fungování trávicího systému.
Večer mohou lněná semínka pomoci zvládnout problémy s nočním mlsáním a zlepšit trávení. Lněná semínka obsahují tryptofan, který je nezbytný pro zdravý spánek.
Důležité.
Když s léčbou lněnými semínky teprve začínáte, je lepší to s množstvím nepřehánět – je lepší začít s jednou polévkovou lžící denně, zředěnou teplou vodou, a postupně množství zvyšovat na 2-3 polévkové lžíce na sklenici vody.
Obsah našich webových stránek slouží k informačním a vzdělávacím účelům a nenahrazuje lékařské poradenství. Před jakýmkoli rozhodnutím týkajícím se zdraví se poraďte s odborníkem.
0 komentářů