To, jak dobře semínko vyklíčí, závisí na celé řadě faktorů. Svou roli hraje i stáří semínka. Klíčivost však lze kontrolovat.
Semena by měla být skladována na chladném, suchém a tmavém místě. I přes optimální podmínky skladování však časem ztrácí klíčivost. Pro zjištění, zda mají semena dostatek energie ke klíčení, se doporučuje provést test. Představujeme vám jednoduchou metodu.
Mikrobiální test – provedení
K tomuto testu budete potřebovat semena, mělkou misku nebo talíř, kuchyňský papír a potravinovou fólii.
- Do misky nebo na talíř umístěte vlhký kus kuchyňského papíru.
- Vyberte deset až dvacet semen. Výsledkem výběru by měl být reprezentativní průřez, tj. měl by obsahovat jak malá, tak velká semena.
- Semena položte na kuchyňský papír. Ujistěte se, že dodržujete dostatečnou vzdálenost, abyste měli lepší přehled.
- Vše zakryjte potravinářskou fólií. Otvory ve fólii umožňují cirkulaci vzduchu a zabraňují vzniku plísní.
- Zásobník se semeny umístěte na teplé místo mimo dosah přímého slunečního světla.
Kuchyňský papír by měl během klíčení zůstat rovnoměrně vlhký, ale neměl by zůstat mokrý. Každý den také na chvíli sejměte kryt, aby se prostor vyvětral.
Výsledek testu na přítomnost mikrobů
V závislosti na druhu rostliny trvá test klíčivosti různou dobu. Pokud u řeřichy a ředkviček budou výsledky viditelné po třech až pěti dnech, u petržele to bude trvat dva až tři týdny. Pokud chcete testovat semena celeru nebo šalvěje, budete na test potřebovat měsíc.
U mnoha druhů zeleniny najdete standardní hodnoty klíčivosti na obalech semen, v zahradnických knihách nebo na internetu. Porovnáním výsledků zjistíte, jak životaschopná jsou vaše semena. Pokud je klíčivost nižší než 60 %, měli byste použít čerstvější semena, protože existuje vysoká pravděpodobnost neúspěchu.
0 komentářů