Hrách je spojencem zdravého srdce. Je bohatý na vlákninu, vitaminy, minerály a má nízký glykemický index.
Vařený dělený hrách je zdrojem nejen bílkovin a vlákniny, ale také vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro nervový systém. Obsahuje také vitamin K, který je nezbytný pro srážlivost krve, a minerální látky, jako je hořčík, fosfor a železo, které podporují srdce. O výživové hodnotě hrachu svědčí i to, že 100 g vařeného produktu obsahuje asi 8-9 g bílkovin a stejné množství vlákniny.
Vědecké studie, včetně výzkumu publikovaného univerzitou, potvrzují, že jídla založená na rostlinných bílkovinách, jako je hrách, zvyšují pocit sytosti. Publikace v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry navíc poukazují na schopnost hrachu snižovat krevní tlak.
Jako u každého produktu však existují určité kontraindikace. Lidé trpící zácpou a zažívacími chorobami, včetně: refluxu nebo vředů.
0 komentářů