Mnoho lidí má tendenci vyhýbat se sacharidům, protože se domnívají, že mohou vést k přibírání na váze a obezitě. Ve skutečnosti je však třeba říci a vědět, že ne všechny sacharidy jsou stejné, například vzhledem k tomu, že existují superpotraviny, které získávají stále více prostoru na našich stolech.
Užitečné obiloviny pro vás
Jednou z obilovin, která je stále populárnější, je quinoa, která má mnoho přínosů pro naše zdraví. Technicky vzato není všestranná v tradičním slova smyslu, ale přesto je za ni považována, zejména kvůli svému využití v kuchyni a také kvůli svým tradičním vlastnostem, které jsou prospěšné pro naše zdraví.
Quinoa se skutečně stala velmi oblíbenou superpotravinou po celém světě, navíc je dnes považována za jeden z nejkomplexnějších a nejzdravějších sacharidů. Jedná se o prvosenku původem z Jižní Ameriky, ale dnes je rozšířena po celém světě a mnoho lidí si ji velmi cení.
Pojďme pochopit, proč je tato potravina tak oblíbená a osvědčuje se, a poté pochopit, jak ji inteligentně zařadit do svého jídelníčku, a využít tak všech jejích užitečných vlastností a získat spoustu výhod pro naše tělo. Začněme tím, že se podíváme na jeho vlastnosti.
Vlastnosti quinoy
Quinoa je často nazývána pseudoobilovinou, protože ačkoli nepatří do čeledi obilovin, používá se stejným způsobem. Ve skutečnosti má však quinoa na rozdíl od klasických obilovin mnohem bohatší bílkovinný profil: obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin a je dobrým zdrojem kompletních bílkovin.
Kromě toho je quinoa také bohatá na vlákninu, dokonce více než rýže a pšenice, má také velmi nízký glykemický index a má tendenci poskytovat dlouhodobě energii, aniž by způsobovala prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky tomu je také ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout.
Quinoa je také ideální pro kontrolu cukrovky nebo jednoduše pro zdravější a vyváženější stravu. Pojďme se podívat na výhody, které tato úžasná potravina přináší našemu tělu. Nezapomínejme, že je bohatá na minerály a vitaminy a neobsahuje lepek.
Výhody quinoy
Pravidelná konzumace quinoy může zlepšit zdraví našeho těla na několika úrovních. Například rozpustná vláknina s nenasycenými mastnými kyselinami pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, a tím zlepšovat zdraví kardiovaskulárního systému. Umožňuje nám také zlepšit zdraví našich střev.
Díky obsahu vlákniny totiž quinoa podporuje střevní tranzit a rovnováhu bakteriální flóry. Zlepšuje také zdraví mozku a nervového systému díky obsahu hořčíku a vitaminu B2, které podporují kognitivní funkce a umožňují nám zvládat stres.
Kromě toho má quinoa vysoký obsah antioxidantů, jako je kvercetin, který pomáhá působit proti poškození způsobenému volnými radikály, a tím zpomaluje stárnutí buněk. Podívejme se, jak quinou uvařit, abychom získali všechny výhody a přednosti tohoto produktu.
Jak uvařit quinou
Jednou z výhod tohoto pokrmu je bezpochyby jeho všestrannost při vaření. Quinou lze připravit různými způsoby, její vaření trvá asi 15 minut. Můžete z ní připravit skvělé základy pro studené saláty s přídavkem zeleniny, luštěnin, semínek a dokonce i extra panenského olivového oleje.
Můžete z ní také připravit úžasné vegetariánské burgery nebo masové kuličky nebo může být skvělou přílohou k pečené zelenině. Lze jej jíst k snídani v podobě sladkého pórku s přídavky, jako je sušené ovoce, med a dokonce i skořice. Lze jím také nahradit kuskus nebo rýži.
Před vařením doporučujeme kroupy důkladně propláchnout pod tekoucí vodou, aby se odstranily hořké látky přítomné na povrchu zrn quinoy. Můžeme tedy říci, že quinoa je skutečným přírodním palivem pro naše tělo, velmi užitečná a také velmi chutná.
0 komentářů