Hovězí slezina? Nejenže ji nejíme často, ale mnozí z nás o ní nikdy ani neslyšeli. Přitom má mnoho výživových hodnot. Často se přirovnává k játrům, ale obsahuje ještě více železa a vitaminu B12. Ukážeme vám, co z něj můžete připravit.

Subprodukty stále vyvolávají mnoho kontroverzí. Mnoho z nás se prostě nedá přesvědčit, abychom je jedli, ale není nouze o gurmány, kteří je milují. Hovězí slezina, stejně jako telecí slezina, patří k nejméně oblíbeným druhům. Užíváme ji mnohem méně často než játra, srdce nebo dokonce ledviny. V některých světových kuchyních je však velmi uznávaná.

Většina z nás ani neví, že jí maso. Pro Turky je to skutečná pochoutka.

Co stojí za to vědět o hovězí slezině?

Jak chutná hovězí slezina? Někteří lidé si myslí, že jde o směs hovězích jater a srdce. Chuť je intenzivní, ale mírně nasládlá. V konzistenci je hustší než játra. Při správné tepelné úpravě je však slezina křehká a postrádá hořkost, která je někdy cítit u vnitřností. Je vhodná na guláš, protože po dušení se zeleninou a kořením změkne. Po nakrájení ji lze použít také jako přísadu do karbanátků. Nejjednodušší je osmažit ji na cibulce, podobně jako připravujeme játra. V turecké kuchyni je to pochoutka, která se griluje. Na Maltě se používá k výrobě klobás spolu s obilovinami a bylinkami.

Důležité složky hovězí sleziny

Čím je hovězí slezina jedinečná? Obsahuje více železa a vitaminu B12 než játra, která se často doporučují lidem trpícím chudokrevností. Obsahuje snadno stravitelné hemové železo. Obsahuje také další cenné složky, jako jsou bílkoviny, selen a zinek. Již zmíněný vitamin B12 je velmi důležitý, protože je dobrý pro funkci mozku, zlepšuje paměť a koncentraci.

Jak připravit hovězí slezinu?

Prvním krokem při vaření hovězí sleziny je její důkladné opláchnutí ve studené vodě. Je třeba ji také důkladně očistit a poté ji alespoň na půl hodiny namočit do mléka, čímž se stane křehkou.

Smažená slezina s cibulí

Většina z nás ani neví, že jí maso. Pro Turky je to skutečná pochoutka.

 

Ingredience: Slepice: 

  • 1 hovězí slezina,
  • 2 cibule,
  • sůl, pepř, paprika podle chuti,
  • 2 zrnka pepře a oregano,
  • mléko na namáčení,
  • citronová šťáva podle chuti,
  • petržel na podávání,
  • olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Slepici omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Namočíme ji do mléka alespoň na půl hodiny.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Po namočení slezinu osušte a postříkejte ji citronovou šťávou.
  4. Osmažte ji na rozehřátém oleji, po několika minutách přidejte cibuli. Jakmile zhnědne, přidejte několik lžic vody a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  5. Nakonec pokrm podle chuti okořeňte. Nastrouhejte trochu oregana a pepře, které slezině dodá skvělou chuť.
  6. Uvařenou slezinu podávejte posypanou petrželkou.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *