Přepálený chléb obsahuje vysoké množství akrylamidu.
Chléb je v mnoha rodinách základní potravinou. Od chvíle, kdy si ho koupíte a jako mávnutím kouzelného proutku si nemůžete domů přinést celý bochník, aniž byste si do něj alespoň kousli, až po snídani následujícího dne, kdy mnoho lidí, alespoň v České republice, dává přednost toustům. Tradice, kterou je dobré čas od času dodržovat, ale není to nejlepší volba, zejména pokud si chléb neopečeme sami, ale zvolíme jiný druh toustů, například piškoty, které vydrží mnohem déle, ale nejsou vždy tou nejlepší volbou.
Pokud si ukrojíme kousek chleba a opečeme si ho doma, můžeme dosáhnout nižšího glykemického indexu, to znamená, že se glukóza bude šířit krví pomaleji a my se vyhneme prudkým výkyvům cukru v krvi, ale riskujeme, že přeženeme dobu, po kterou bude chléb v toustovači, a nakonec ho spálíme, což našemu zdraví také neprospěje. Konzumace spáleného jídla je nezdravá a může způsobit dlouhodobé zdravotní problémy a také nám zabrání vychutnat si snídani. Proto si mnoho lidí raději kupuje již opečené tousty, aniž by věděli, že by je kvůli možným následkům měli jíst příležitostně, a ne každý den.
Zdravotní přínosy konzumace toastů
Výběr nejzdravějšího chleba není snadný úkol, protože někdy možnosti, které se zdají být nejpraktičtější nebo cenově nejdostupnější, nejsou vždy nejvhodnější. Přesně to se děje v případě toastů, což je možnost, která nám ušetří nutnost opékat si je sami, ale jak upozorňuje blog Quirón Salud, nemusí být nejzdravější.
Proces opékání a sušení mění strukturu chleba, který se stává spíše křupavým než heboučkým, a snižuje množství vody, kterou obsahuje, což zvyšuje koncentraci živin. Například při stejné hmotnosti čerstvého a toustového chleba bude mít ten druhý více kalorií, ale toustový chléb obsahuje také více cukru, konzervantů a tuku, stejně jako více soli atd., což znamená, že není nejlepší volbou.
Proto není nejvhodnější, pokud si chceme hlídat množství konzumované soli, což se stává lidem, kteří trpí kardiovaskulárními chorobami, jako je vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin, a také dětem, které by neměly konzumovat příliš mnoho soli. Není to ale všechno špatně, ve skutečnosti může být čerstvý i toustový chléb užitečný pro kontrolu hladiny cholesterolu. Nejlepší je kontrolovat etikety na těchto potravinách, abyste přesně věděli, co jíte, a jíst toasty spíše příležitostně než pravidelně. Ideální je kupovat čerstvý chléb a před konzumací ho (s mírou)opékat.
Který chléb je nejzdravější?
Existuje mnoho různých druhů chleba a všechny mají svá pro a proti, ale podle Jamieho Gnaua, klinického profesora biomedicínských věd na University of Missouri (USA), v rozhovoru pro Business Insider, je nejzdravější celozrnný chléb a chléb obsahující nerafinovanou mouku. Tento chléb je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitaminy, jako např: B a minerálních látek, jako je draslík a hořčík. Jako každý chléb obsahuje sacharidy, ale nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Další na seznamu je něco, co je vyrobeno z kvásku.
0 komentářů