Na trhu existuje několik rostlinných alternativ běžného mléka. Tyto výrobky jsou vhodné nejen pro vegany a osoby s intolerancí laktózy, ale také pro ty, kteří chtějí jen vyzkoušet nové chutě. Tým vědců však zkoumal nutriční vlastnosti některých z těchto výrobků a zjistil, že jejich výživová hodnota je nižší než u kravského mléka.
Klíč k tomuto rozdílu spočívá v chemické reakci zvané Maillardova reakce. K této reakci obvykle dochází při zahřívání některých potravin. Kromě změny chuti a barvy tato reakce snižuje obsah živin v těchto potravinách. V případě rostlinného „ mléka “ může proces, kterým prochází, napodobit strukturu a chuť kravského mléka, vysvětlit jeho výživovou hodnotu.
Výzkum mléčných výrobků
Výzkumníci se rozhodli porovnat dva druhy kravského mléka s deseti rostlinnými alternativami běžného mléka ( PBMA ). Zkoumali vliv pasterizace za ultravysoké teploty (UHT), která spočívá ve vystavení výrobků teplotám vyšším než 140 stupňů Celsia za účelem sterilizace obsahu, na výživovou hodnotu těchto výrobků.
Kvantifikací množství bílkovin ve 12 nápojích. V případě kravského mléka byl u obou poměr 3,4 gramu bílkovin na litr, zatímco pouze dva z deseti alternativních nápojů toto množství překračovaly. Zbytek obsahoval mezi 1,4 a 1,1 gramu na litr. To však není vše: vědci také zjistili, že rostlinné nápoje obsahovaly méně esenciálních aminokyselin. Množství cukru v sedmi PBMA však bylo vyšší než v kravském mléce.
Studie zveřejněná v časopise Food Research l uvádí, že výskyt Maillardových reakcí v rostlinném mléce, jako jsou akrylamidy, je minimální a nepředstavuje problém. Podle výzkumníků je pravděpodobné, že k nim došlo v procesu před pražením mandlí a ovsa. Bez ohledu na to tým uvádí, že LAMP je stále dobrou volbou pro konzumaci.
Potřeba informované spotřeby
Autoři studie uvádějí, že jejím cílem není vyvolat poplach ohledně konzumace rostlinných nápojů. Koneckonců jejich preference kravského mléka závisí na dalších faktorech, jako je intolerance laktózy nebo ekologické přesvědčení. Zdůraznili však potřebu označování uvádějícího nutriční hodnotu těchto výrobků.
V návaznosti na studii 22 rostlinných nápojů Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele v roce 2019 zdůraznil, že je důležité přezkoumat označování těchto výrobků z hlediska informací o výživové hodnotě. Naléhavě se rovněž vyzývá, aby se zohlednila skutečnost, že tyto nápoje jsou obecně dražší než kravské mléko.
Je třeba poznamenat, že se nejedná o první varování. V roce 2016 společnost upozornila, že tyto nápoje jsou nejen méně výživné. Mnohé z nich mají na obalu také slovo „ mléko “. Tehdy vyzvalo spotřebitele, aby se nenechali ovlivnit pouze reklamou, ale aby nakupovali informovaně.
0 komentářů