Rostlinné oleje, jako je olivový, řepkový a slunečnicový, se stále těší velké oblibě. Existuje však i lepší varianta.
Světlice barvířská je jako zdroj oleje často přehlížená rostlina. V žádném případě by neměla být považována za neužitečný plevel. Obsahuje různé důležité složky, které se nacházejí především v semenech rostliny. Semena jsou proto vhodná pro extrakci oleje. Tato rostlina pochází z Asie, ale v dnešní době se s ní můžeme setkat všude. Světlice barvířská se pěstuje po celém světě, přičemž hlavními pěstitelskými oblastmi jsou Indie, Kazachstán a Mexiko, ale také některé části Spojených států, Argentina a Čína.
Světlicový olej: zdravotní účinky
Olej je obzvláště bohatý na vitaminy A, E a K. Semena také obsahují ve významném množství důležité nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová (78 %) a kyselina olejová (asi 13 %). Zatímco kyselina linolová patří do skupiny omega-6 vícenenasycených mastných kyselin, kyselina olejová patří do skupiny omega-9 mononenasycených mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou esenciální, protože si je naše tělo nedokáže samo vyrobit. Udržují zdravé buněčné stěny, mohou snižovat krevní tlak a zlepšovat funkci mozku.
Světlicový olej: jak ho nejlépe používat
Jaký je však nejlepší způsob použití světlicového oleje? Olej je prospěšný zejména tehdy, pokud se konzumuje v syrovém stavu. Lze ho konzumovat na sendviči nebo přidat do salátu. Při výrobě světlicového oleje však existují drobné rozdíly, protože se prodává jak lisovaný za studena, tak rafinovaný. Lepší variantou je olej lisovaný za studena, protože si lépe uchovává vitamíny, ale není vhodný na všechno. Už při 150 stupních je příliš horký a mohou se v něm tvořit škodlivé látky. Zní to jako vysoká teplota, ale je jí dosaženo rychle. Proto je varianta lisovaná za studena vhodnější pro syrovou zeleninu a studené pokrmy.
Bohužel při zpracování dochází k částečnému zničení důležitých vitamínů. Rafinovaný světlicový olej má vyšší kouřový bod 210 stupňů. Proto jej lze použít ke smažení zeleniny a ryb. Rafinovaný olej bohužel není vhodný pro přípravu masa. K tomu byste měli nadále používat jiné oleje, například řepkový nebo slunečnicový.
0 komentářů